Mégsem a kormányhivatalnokok viszik ki a karácsonyi tízezrest a nyugdíjasoknak

Ezt a Miniszterelnökség jelentette be hétfőn. Kósa Lajosnak viszont nem szóltak róla.

Nagy volt a riadalom a múlt héten, amikor Lázár János bejelentette, a nyugdíjasoknak szánt karácsonyi tízezer forintos Erzsébet-utalványt nem a postának, hanem a kormányhivatalnokoknak kell majd kézbesíteni. A miniszter arra hivatkozott, hogy ez így olcsóbb lesz, mintha a postára bíznák.

hirdetés

Még szombaton is tartották ezt az álláspontot, hangsúlyozva, hogy minden oké lesz: munkaidőben megy majd a kézbesítés.

Kósa Lajos viszont ma a TV2 Mokkában már azt mondta, azért kell kormányhivatalnokokkal kézbesíttetni az utalványt, hogy a nyugdíjasok tisztában legyenek vele, ez egy különleges alkalom.

„Mivel a postás hozza a nyugdíjat, ha ő hozza ki az ajándék Erzsébet-utalványt is, akkor az a képzet keletkezhet, mintha ez egy rendszeressé váló juttatás lenne”

– magyarázta Kósa és nyomatékosította: „még a látszatát is kerülni kell, hogy minden hónapban jár majd”. Ráadásul, tette hozzá, december 20-24 között alig van munka a hivatalokban, ezt ő pontosan tudja, tehát mindenki ráér kézbesíteni.

Viszont úgy néz ki, elfelejtettek szólni Kósának, hogy időközben az a döntés született (vagy a műsor után), hogy mégiscsak a postás vigye ki az utalványt. Ezt a Miniszterelnökség közleményben tudatta kora délután.

Azt írták:

“A miniszterelnök kérésére Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter ma konzultációra hívta a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének vezetőit, Boros Péternét és Árva Jánost.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormány képviseletében meghallgatta, mérlegelte és elfogadta a szakszervezet az Erzsébet-utalványok kézbesítésével kapcsolatban felmerült észrevételeit és javaslatait.

Lázár János és a szakszervezet vezetői megállapodtak abban, hogy a járási- és kormányhivatalok munkatársait mentesítik az utalványok kézbesítésének feladata alól.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter az egyeztetést követően a Magyar Postához fordul, hogy a cég tegyen egy újabb, gyorsabb és olcsóbb megoldásai javaslatot arra, hogy minden nyugdíjas még Karácsony előtt megkaphassa a kormány által juttatott tízezer forintos Erzsébet-utalványt.”

Ezek voltak a szakszervezeti érvek:

“Előzetes kalkulációk szerint egy-egy munkatársnak – az adott járás illetékességi területén a nyugdíjasok számától függően – lehet, hogy 100-200 címre (adott esetben 8-10 településre) kellene az értékküldeményt a címzettekhez eljuttatnia. Ennek a munkának a végrehajtása akár egy hétnél hosszabb ideig is eltarthat, és az az általános napi ügyintézést – az ügyfelek hátrányára – igen komolyan megzavarja.

Ismereteink szerint a kormányzat az utalványokat még az év végi ünnepek előtt kívánja kézbesíteni a nyugdíjasoknak. Ez azt jelenti, hogy e feladatok végrehajtási kényszere miatt a járási hivatalok munkatársai nem mehetnek decemberben szabadságra?

Az érintett hivatali állomány döntő többsége női munkavállaló. Ő is készülnek családjukkal a karácsonyra. Sokan terveztek az iskolai szünetre szabadságot, illetve az évközi helyettesítések, a díjazatlan túlmunka ellentételezésére szolgáló szabadnapok kivételét.

Ez a kézbesítési feladat, az állami tisztviselők általános munkaköri kötelezettségeibe nem illeszthető. Kiszámíthatatlan munkabiztonsági-, egyéni egészségügyi-, érték elszámolási-, munkajogi kockázatot jelenthet. A járási hivatalok dolgozói igen különböző szakmai területek kiképzett szakemberei, de értékküldemény kézbesítésére nincsenek felkészülve. Illetve ez a hivatali szervezet nem rendelkezik az ahhoz szükséges dologi infrastrukturális, és egyéb anyagi feltételekkel” – írta levelében a szakszervezet a Miniszterelnökségnek, számol be az Index.

Boldog Karácsonyt!

hirdetés

HOZZÁSZÓLÁSOK

Facebook

Twitter