Megszavazták: jön a kétsebességes netezés

Előfordulhat, hogy nem minden weboldalt tudunk majd ugyanúgy használni, lesznek egyenlők és egyenlőbbek – írja a HVG. A szabályozás alapján a netszolgáltatóknak lehetőségük lesz a “kétsebességes internet” bevezetésére: a különböző adatforgalom-típusok osztályozásával lassíthatják bizonyos weboldalak elérést.

Hiába figyelmeztetett több webes szakértő, köztük az internet megalkotójának tartott Tim Berners- Lee, az Európai Parlament elvetette a netsemlegességi rendelethez benyújtott módosításokat, és a veszélyesnek tartott eredeti formában fogadta el a jogszabályt – számol be a HVG.

hirdetés

Bár a rendeletalkotás alapvetően a netsemlegesség megerősítését célozta, több potenciálisan problémás pontja is van. A szabályozás alapján a netszolgáltatóknak lehetőségük lesz a “kétsebességes internet” bevezetésére: a különböző adatforgalom-típusok osztályozásával lassíthatják bizonyos weboldalak elérést. Sőt, akár bizonyos tevékenységeket is korlátozhatnak, például a fájlcserélést (torrentezést) vagy például az ingyentelefonálást lehetővé tévő VoIP szolgáltatások (Skype, Viber stb.) használatát – olvasható a cikkben.

Ha nincs netsemlegesség, akkor a netszolgáltatók szabadon preferálhatnak bizonyos weboldalakat és online szolgáltatásokat: amelyik oldal tulajdonosai fizetnek a netszolgáltatónak, azok gyorsan betöltődnek, aki nem fizet, annak oldalára látogatva viszont lassabb lehet az internetezés – figyelmeztet szakértőkre hivatkozva a HVG.

A rendelet minden tagországra vonatkozik!

hirdetés

HOZZÁSZÓLÁSOK

Facebook

Twitter