Megszűnik az OK!PÉCS hírmagazin!

Jelenlegi formájában legalábbis.

2014. március 15-én indult az OK!PÉCS, és nem véletlenül akkor, hiszen a forradalom és szabadságharc emléknapján a sajtó szabadságát is ünnepeljük. Mélyen hittünk abban, hogy a pécsi olvasók, hírek után érdeklődők számára is fontos, hogy legyen a városban egy olyan médium, ami próbál nem elfogultan tájékoztatni, próbál politikai ideológiáktól mentesen, de nem értékmentesen szólni az olvasókhoz.

hirdetés

Több ezer cikket írtunk; mindössze egyetlen sajtópert buktunk, mert hibáztunk; és több mint 18 ezer, szinte kizárólag pécsi, aktív követőt tudtunk magunk köré gyűjteni; ami egy ilyen kicsi, lokális médiumhoz képest számunkra komoly siker és elismerés volt.

Maroknyi, lelkes közösség, mindössze 4 ember írta nap, mint nap az OK!PÉCS híreit; de az idők alatt számos vendégszerző, publicista is erősítette a csapatot, oszotta meg gondolatait az olvasókkal: köszönet nekik!

Bár azzal számoltunk előre, hogy se az önkormányzat, se a cégei, se állami hirdetésünk nem lesz; és tudtuk azt is, hogy az ilyen-olyan politikai elköteleződésekkel rendelkező pécsi üzleti szféra sem áll majd mögénk; abban bíztunk, hogy az aprócska helyi piac ellenére – idővel – szerezhetünk annyi aktív és folymatos (anyagi)támogatót, akikkel hosszú távon is biztosítani lehet a lap független működését. Ez a tervünk nem jött be: a “sok kicsi” támogató elve nem sikerült.

Büszkék vagyunk arra, hogy egyetlen forint közpénz nélkül működött az OK!PÉCS az elmúlt öt és fél évben; lapunkat független piaci szereplők hirdetéseiből; partneri együttműködésekből, magánpénzekből és minimális olvasói támogatásból tudtuk működtetni, de minden hónapban a túlélésért kellett küzdeni.

Rendszeres olvasóink tudják, hogy a tavalyi és az idei “különleges” éveket leszámítva, a tartalmaink jelentős része nem volt politikai; de nyilván ez a választási évek miatt már nem igaz, sőt! Korábban azonban szándékosan tartottuk magunkat távol a napi és a túl direkt politikától, mert úgy láttuk, ezt az olvasók többsége is kedveli: hozzánk hasonlóan nem érdekli őket a napi politika, inkább messziről, kívülállóként figyelik azt.

Belülről mindvégig jó móka volt, hogy a kormánypártiak ellenzékiként, az ellenzékiek kormánypárti lapként tekintettek az OK!PÉCS hírmagazinra; ami ugyan jól esett nekünk, mert azt mutatta, hogy ebből a szempontból valamit jól csinálunk; de ez manapság üzletileg nem kifizetődő. Mert ki szeretne egy olyan lapot segíteni, egy olyan lapban hirdetni, amely nem nyalja körbe naponta többször is?

Mivel a lapunkban szándékosan nem közöltünk jobboldali propagandát, nem írtunk meg minden apró-cseprő hírt a jobboldalról; nem fényeztük “csak úgy” a jobboldal celebjeit – azon az oldalon értéktelen és “használhatatlan” volt az OK!PÉCS. Mivel a lapunkban szándékosan nem közöltünk baloldali propagandát sem; nem írtunk meg minden apró-cseprő hírt az ellenzékről; nem fényeztük “csak úgy” az ellenzék celebjeit, és nem fújtunk fel álbalhékat – azon az oldalon is értéktelen volt az OK!PÉCS.

És ez így volt jó; nem bántuk meg ezt a “szerkesztési alapelvet”.

A tartalékaink és anyagi forrásaink azonban olyan mértékben lettek kiszámíthatatlanok, hogy ez már a lap működését komolyan veszélyeztette. Ezért idén márciusban elhatároztuk, hogy befejezzük, mert az elveinket nem akartuk feladni, a lapot nem akartuk “eladni” egyik érdekkörnek sem. Kerestünk azonban olyan független piaci szereplőket, akikkel a lap működését biztosítani lehet.

Úgy néz ki, találtunk egyet. Ám ennek a független, piaci befektetőnek nagyon határozott elképzelései vannak a lap tartalmi tematikáját illetően és (érthető módon) a lehető legtávolabb akar maradni a napi pártpolitikától és úgy általában is a politikától. Ezért úgy határoztunk, hogy új lapot fogunk inkább indítani közösen; az OK!PÉCS-et pedig bezárjuk és ezzel lezárunk egy korszakot is.

Köszönjük olvasóinknak a támogatását, szeretetét; azt, hogy velünk voltak, mellettünk álltak és olvastak bennünket. Arra bíztatjuk őket: kövessék, olvassák a helyi sajtót, próbáljanak minél több forrásból tájékozódni, legyenek nyitottak és befogadóak, de egészségesen kritikusak is.

Hamarosan újra találkozunk!

(Az OK!PÉCS oldalt nem zárjuk be, archívumként működik tovább.)

hirdetés

HOZZÁSZÓLÁSOK

Facebook

Twitter