Megújul a Pécsi Székesegyház előtti tér

A felújítás bőven ráfér, mert a 19. század végén készült burkolat erősen megöregedett és megrongálódott, balesetveszélyessé vált. A Pécsi Egyházmegye a burkolatcserét saját beruházásként valósítja meg és nyár közepére lesz kész.

A Pécsi Székesegyház környezetében több építkezés is volt a közelmúltban (Cella Septichora, székesegyházi tornyok, Középkori Egyetem). A nagy igénybevétel miatt a terület burkolata megrongálódott. A nyugati tér dél-keleti részén 1960-ban régészeti feltárás is volt, a területet ezt követően visszatöltötték ugyan, ám a töltőanyag valószínűleg nem volt elég tömör, mert a burkolat több helyen erősen megsüllyedt – írta a válaszában a Pécsi Egyházmegye.

hirdetés

felujitas1

Felújítják a csaknem százéves Möller csatorna erre a területre eső szakaszát is, amely a hegy felől érkező vizet gyűjti és vezeti el, valamint a székesegyház északi oldalának és a Középkori Egyetem csatornáinak vizét. Ez a székesegyház nyugati homlokzatával párhuzamos, és 2-3 méter mélyen van. A csatorna több helyen már beszakadt, nagy része pedig vízkövesedett, ezért cserére szorul.

A burkolat és az aljzat felszedése után régészeti felmérés következik, dokumentálással együtt. A térre a meglévő kövek kerülnek vissza, átválogatás és a megfelelő aljzat elkészítése után. A Pécsi Egyházmegye saját beruházásként valósítja meg a burkolatcserét.

felijutas2

A felújítást a Pécsi Építő és Tatarozó Zrt. végzi. A szerződés szerinti véghatáridő július 31-e. A kivitelező igyekszik a felújítást úgy végezni, hogy a déli térrész a munkálatok ideje alatt minél nagyobb százalékban megközelíthető legyen, ezért osztotta be az ütemeket területekre – áll a válaszban.

A Dóm tér egészére is ráférne már a felújítás bőven. A déli oldal megközelítése nőknek körömcipőben nem ajánlott, míg a keleti szakaszon kis túlzással élve, már a túracipő is elkelhet. A kövezet több helyen meg van süllyedve, akad olyan, ami teljesen kifordult már a földből.

deliresz2

hirdetés

HOZZÁSZÓLÁSOK

Facebook

Twitter