Közel 500 millió forint vándorolt “spekulatív üzleti módszerekkel élő emberek” zsebébe a Zsolnay miatt?

Állítja a pécsi gyár főtulajdonosa, aki most mindent kifizetett.  Úgy néz ki tehát, hogy a gyár megúszta a felszámolást. Na, de milyen áron? Megérte mindez vajon? És ha igen, akkor kinek és miért? 

A főtulajdonos közölte, pontosan 390 millió forintot fizettek ki. a pénzt átutalták a felszámolási eljárást kezdeményező, egyébként kormányközeliként számontartott WHB Vagyonkezelő Kft.-nek.

hirdetés

Bachar Najari július közepén jelentette be, hogy letétbe helyezett 400 millió forintot a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) Zsolnayval szembeni követelésének fedezetéül, hogy a felszámolást megakadályozzák, bár a tartozás jogosságát és összegét vitatták. Megjegyezte, ők 260 millió forintos vételi ajánlatot tettek az MFB-nek, ám tudomásuk szerint ennél jóval alacsonyabb áron (sajtóhírek szerint “mindössze” 130 millióért) értékesítették a követelést. Az MFB utóbb közleményt adott ki, amely szerint a követelést jogszerűen értékesítették, miután a Zsolnay hosszú ideig nem törlesztette tartozását.

A gyártulajdonos közleménye szerint a Zsolnay csütörtökön kezdeményezte a Zalaegerszegi Törvényszéken a felszámolási eljárás haladéktalan megszüntetését és az ideiglenes vagyonfelügyelő visszarendelését is, akinek működését a közleményben aggályosnak minősítették.

Extraprofit a zsebekbe?

A Zsolnay közleménye kitér arra is, hogy az elmúlt hetekben több mint félmilliárd forintot költött Bachar Najari a gyár  megmentésére. Közölte, sajnálatos:

“hogy ez az összeg nem a gyár fejlődését segítette vagy a Zsolnay-márka presztízsét erősítette, hanem spekulatív üzleti módszerekkel élő emberek extraprofitjává vált”.

(via MTI)

HOZZÁSZÓLÁSOK

Facebook

Twitter