Megvan a 2018-as választás napja!

Budapest, 2018. január 3.
Áder János köztársasági elnök (b) mutatja a Fővárosi Kéményseprőipari Kft. munkatársai, Király Péter és Malacsik Emília seprűjéből kitépett szálakat, amikor fogadja az újévi jókívánságot hozó mestereket a Sándor-palotában 2018. január 3-án.
MTI Fotó: Bruzák NoémiBudapest, 2018. január 3. Áder János köztársasági elnök (b) mutatja a Fővárosi Kéményseprőipari Kft. munkatársai, Király Péter és Malacsik Emília seprűjéből kitépett szálakat, amikor fogadja az újévi jókívánságot hozó mestereket a Sándor-palotában 2018. január 3-án. MTI Fotó: Bruzák Noémi

Áder János köztársasági elnök már tudja.

Az Alkotmány pontosan szabályozza, hogy a köztársasági elnöknek mikorra kell kiírni a 4 évente esedékes országgyűlés választásokat. Áder János a lehető legkorábbi időpontot választotta 2014-ben, idén azonban eltért ettől. Ugyanis január első hetében nem mondta be a parlamenti választás napját.

hirdetés

A lehetséges időpontok egyébként:

április 8, 15, 22, 29 vagy május 6, 13, 27.

Az alaptörvény szerint a voksolás napját maximum 90, de minimum 70 nappal korábban nyilvánosságra kell hozni. Ebből a 90 napból csúszott ki Áder, április 8-ig ugyanis már nincs ennyi nap. Viszont a 70 napból még nem, így simán lehet április 8-án is a választás.

hirdetés

Ha az egyik áprilisi napon lesz az országgyűlési választás, akkor ennek januárban ki kell derülnie. Ha januárban nem derül ki, akkor májusi választás lesz Magyarországon idén.

hirdetés

HOZZÁSZÓLÁSOK

Facebook

Twitter