Megvan a 2018-as választás napja!

Budapest, 2018. január 3.
Áder János köztársasági elnök (b) mutatja a Fővárosi Kéményseprőipari Kft. munkatársai, Király Péter és Malacsik Emília seprűjéből kitépett szálakat, amikor fogadja az újévi jókívánságot hozó mestereket a Sándor-palotában 2018. január 3-án.
MTI Fotó: Bruzák NoémiBudapest, 2018. január 3. Áder János köztársasági elnök (b) mutatja a Fővárosi Kéményseprőipari Kft. munkatársai, Király Péter és Malacsik Emília seprűjéből kitépett szálakat, amikor fogadja az újévi jókívánságot hozó mestereket a Sándor-palotában 2018. január 3-án. MTI Fotó: Bruzák Noémi

Áder János köztársasági elnök már tudja.

Az Alkotmány pontosan szabályozza, hogy a köztársasági elnöknek mikorra kell kiírni a 4 évente esedékes országgyűlés választásokat. Áder János a lehető legkorábbi időpontot választotta 2014-ben, idén azonban eltért ettől. Ugyanis január első hetében nem mondta be a parlamenti választás napját.

hirdetés

A lehetséges időpontok egyébként:

április 8, 15, 22, 29 vagy május 6, 13, 27.

Az alaptörvény szerint a voksolás napját maximum 90, de minimum 70 nappal korábban nyilvánosságra kell hozni. Ebből a 90 napból csúszott ki Áder, április 8-ig ugyanis már nincs ennyi nap. Viszont a 70 napból még nem, így simán lehet április 8-án is a választás.

Ha az egyik áprilisi napon lesz az országgyűlési választás, akkor ennek januárban ki kell derülnie. Ha januárban nem derül ki, akkor májusi választás lesz Magyarországon idén.

hirdetés

HOZZÁSZÓLÁSOK

Facebook

Twitter