Megvan, miért kell okostelefon a menekülteknek

MTI Fotó: Molnár EdvárdMTI Fotó: Molnár Edvárd

A New York Times belgrádi tudósítása szerint nem luxusból van okostelefon nagyon sok menekültnél, hanem azért, mert enélkül esélyük sem lenne eljutni bárhová. Az Index részletesen szemlézi a cikket. 

– Minden alkalommal amikor átérek egy új országba, veszek egy SIM-kártyát és bekapcsolom az internetet. Letöltöm az ország térképét, hogy így tájékozódjak – magyarázza a lap riporterének Oszama Aljaszem, egy 32 éves zenetanár, aki a szíriai Deír-ez-Zór városából menekült a Balkánra – olvasható az Indexen. A cikk szerint a menekültek létszükségletei között a vizet, az élelmiszert és a szállást fontossági sorrendben nem más követi, mint az okostelefon.

hirdetés

“Az okostelefon nélkül soha nem tudnék eljutni az úticélomig. Szörnyen ideges leszek, ha látom, hogy merülni kezd az akkumulátor” – magyarázta a férfi egy törött belgrádi padon ülve, miközben az útját tervezgette Észak-Európa felé.

A menekülteknek nemcsak a térkép miatt nagyon fontos, hogy időről-időre fel tudják tölteni a mobiljukat: azon kívül hogy a családjukkal is így tudnak kommunikálni, a busz- és vonatjáratokról, a szállásokról, és az olyasmikről is ott tudnak értesülni, mint például a macedón határ menti rendőrsorfal. A legtöbb okostelefon a menekülő szíriai középosztálybelieknél van, de az afrikai és az afganisztáni és pakisztáni menekültek közül is sokan használnak ilyesmit.

A riport szerint arab nyelvű csoportok is vannak a Facebookon, amelyekben a menekülők felvehetik a kapcsolatot a leendő csempészeikkel. A 6057 fős “Csempészés Európába” csoport kisebbnek számít a csaknem 24 ezer tagot számláló “Csempészés az EU-ba” és a “Hogyan emigrálj az EU-ba” csoportok mellett. A csoportokat olyanok is használják, akik csempész nélkül utaznak: ők pontról pontra, fényképekkel és GPD-koordinátákkal együtt posztolják a csoportba a fontos tudnivalókat az útról.

Az eredeti cikket ide kattintva, az Indexét pedig ide kattintva tudod elolvasni.

hirdetés

HOZZÁSZÓLÁSOK

Facebook

Twitter