Megvannak a Csontváry ötletpályázat nyertesei

Budapestre álmodott múzeum nyerte az ötletpályázatot. De ez még nem jelenti azt, hogy búcsúzni kellene a pécsi Csontváry képektől. 

Áprilisban írtunk arról, hogy elindult az az ötletpályázat, amelynek célja hogy egy új Csontváry Múzeum épülhessen. Lázár Jánosnak egészen konkrét ötletei is voltak. A miniszterelnökség kiírása nem nevezett meg helyszínt, sőt keresték a legmegfelelőbbet. Úgy néz ki megtalálták: Budapesten. Pécs szerint viszont a Csontváry-nak a városban van a legjobb helye – jelentette be korábban Páva Zsolt. Sőt, komoly segítséget is ajánlott Pécs a pályaművek elkészítéséhez.

hirdetés

A győztes pályázat Budapestre, a Magyar Szentföld Templomába álmodta meg az új Csontváry Múzeumot. Így nézne ki:

16-19_724129_hom_01

A nyertes pályázat készítői szerint “nagyon erős üzenetet közvetít” a tervük. Felhívják a figyelmet egy befejezetlen építészettörténeti szempontból kulcsfontosságú épületre. A torzóba új életet lehel, kihasználatlan tereit megtölti élettel és funkcióval. A fizikai párhuzamon túl megtalálja azokat a gondolati, szellemi kapcsolatokat, melyek összekötik Csontváry határtalan művészetét a Molnár Farkas tervezte zarándokhellyel. Tiszteletben tartja az eredeti funkciót és helyet hagy a szakralitásnak is – fogalmaznak.

08-19_724129_latv_02

“A tervezett struktúrában minden egyes képnek és nézőnek megfelelő tér biztosított az elmélyüléshez és a megértéshez. A visszafogott, egyszerű anyaghasználat és színvilág légies, a választott architektúra kellően semleges, éppen ezért időtálló. Az új körbefutó galéria jó arányban osztja a belső teret és a képek és belső terek megvilágítására tett utalás is példás.” – írják a pályázatban.

09-19_724129_latv_03

A pályamű a torzó jelenlegi adottságain túlmutat és nem csak az új galériára, hanem az épület teljes befedésére ad mai választ. A megoldás természetesen vitatható, ha a meg nem épített eredeti héjkupola progresszivitására gondolunk, de a koncepció egészét tekintve mégis konzekvens.

A többsíkú párhuzamot mi sem bizonyítja jobban, minthogy az épület megmentésével és Csontváry kiállítótérként történő újjáélesztésével kapcsolatban más pályázók is nyújtottak be kevésbé erős, de feltétlenül támogatható koncepciót – fogalmaznak a bírálók.

10-19_724129_latv_04

Akit a többi munka is érdekel, az ITT megnézheti.

Információink szerint az, hogy budapesti munka nyerte a pályázatot, nem jelenti azt automatikusan, hogy a Pécsett egyébként kölcsönben lévő Csontváry festmények idővel elkerülnek a városból. Igaz, nem is erősíti azt, hogy itt maradjanak.

HOZZÁSZÓLÁSOK

Facebook

Twitter