Megy a riogatás: potyog a törmelék a Magasházról

Potyog, potyog, de nem mindegy, hogy hova. Vagyis a védőzónán belülre, avagy kívülre.

Gyanús fotókkal illusztrált hírek jelentek meg Pécsen, miszerint kövek potyognak a járókelők nyakába a Magasházról. Jobban lecsekkoltuk a hírt, amiről egyelőre úgy néz ki, erős túlzás.

hirdetés

Egy napokkal ezelőtt indult pécsi portál szerint életveszélyes a Magasház bontása, állításuk szerint az újságírójuk mellé becsapódott egy kődarab, miközben kávézott. Mindemellé fotókat is készített a kődarabről, illetve a lehulló betondarabokról.

A fotókon azonban világosan látszik, hogy a kövek a védőzónán belül vannak.

magasház1

Megkérdeztük a bontási munkálatokat kivitelező Strabag MML Kft. – Land-Bau Kft. alkotta konzorciumot, hogy mit szólnak mindehhez. Azt válaszolták, hogy „a bontás során alkalmazott védőpalánk rendszer valamint az épület körül kialakított kb. 17 m széles védőzóna célja az, hogy a bontás során keletkező apróbb betontörmelék közterületre hullásának veszélyét, annak lehetőségét az megakadályozza.

– Bontáskor valóban előfordul, hogy kisebb törmelék darabok lehullnak, de ahogy ez a fotókon is látszik, ez a védőzónán belül történhet. A palánkokkal körülkerített területen belül csak arra jogosult, megfelelő védőfelszereléssel rendelkező és munkavédelmi oktatásban részesült személyek tartózkodhatnak, illetve használhatják a kijelölt közlekedési útvonalakat. A védőzónán kívüli közterületeket is rendszeresen ellenőrizzük. Korábban sem mi, sem az ott lakók vagy ott közlekedők nem tapasztalták, hogy törmelék hullott volna a palánkon kívülre – közölte a cég sajtósa.

Elmentünk abba a presszóba is, ami közvetlenül a Magasház mellett van. Bár a nevüket nem árulták el, az ott dolgozók szerint leginkább a por az, ami zavaró, félóránként kell törölgetniük az asztalokat. Ők nem tudnak arról, hogy bárki is megsérült volna a “zuhanó kődarabok” miatt, de szerintük néha mintha tényleg hullana némi kavics a környékre.

Amíg mi ott tartózkodtunk semmi nem esett le a volt 25 emeletesről.

A konzorciumtól megtudtuk, a bontással a 19. szinten tartanak és nincs csúszás, tudják tartani az ütemtervet.

HOZZÁSZÓLÁSOK

Facebook

Twitter