Menekültek vagy bevándorlók? Kinek is segít, aki segít?

A kérdés látszólag tök egyszerű, a valóság azonban most is sokkal bonyolultabb ennél. Rövid kisokos a segíteni akaróknak és/vagy a kerítést építőknek.

A hazai media és közbeszéd egyre többet foglalkozik a menekültek, bevándorlók, migránsok ügyével és a magyar kormány különféle politikai (és fizikai) aktivitásával. Már nem csak a politikai pártok és azok politikusai, hanem a különféle politikai álláspontok alapján (vagy csak emberbarátságból) véleményt alkotó átlagemberek is részesei ennek a sztorinak. Na, de miről is beszélnek?

A fogalmak tisztázásában főleg – de nem kizárólag – a Magyar Helsinki Bizottság részletes magyarázataira támaszkodtunk (amit még 2011-ben adtak ki).

Bevándorló (Immigrant)

A magyar jog nem ismeri a bevándorló fogalmát. Hétköznapi értelemben a bevándorlók azok, akik egy másik országból érkeznek, elsősorban egy jobb élet reményében, letelepedési szándékkal.

Illegális migráns (Illegal migrant)

A magyar jog nem ismeri ezt a fogalmat. Hétköznapi szóhasználatban általában az adott országban jogszerűtlenül tartózkodó külföldit értünk alatta.

Menekült (Refugee)

Az 1951-es Genfi Egyezmény értelmében a menekült olyan, a származási országán kívül tartózkodó személy, aki megalapozottan fél attól, hogy származási országában üldözés érné faja, vallása, nemzetisége, politikai véleménye vagy egy meghatározott társadalmi csoporthoz való tartozása miatt, és saját állama védelmét nem tudja, vagy az üldözéstől való félelmében nem tudja igénybe venni.

Üldözés alatt a menedékjog vagy valamilyen kirívóan súlyos jogsértést (kínzás, embertelen vagy megalázó bánásmód, rabszolgaság, szolgaság, halállal való fenyegetés, fizikai vagy nemi erőszak, stb.), vagy több különböző sérelem összeadódó hatását érti (például súlyos és tartós diszkrimináció az élet több különböző és meghatározó területén).

A menekültek Magyarországon a magyar állampolgárokhoz nagyon hasonló státuszt kapnak, az állam szükség esetén útlevelet is kibocsát számukra.

Menedékkérő (Asylum-seeker)

Menedékkérő az a külföldi, aki menedékjogi kérelmet terjesztett elő, és ügyében még nem született jogerős döntés. A menedékkérelemnek nincs semmilyen formai követelménye, benyújtható írásban és szóban, bármilyen nyelven.

Migráns (Migrant)

Leegyszerűsítve a migránsok azok, akik elhagyják hazájukat vagy szokásos tartózkodási helyüket, azért, hogy letelepedési szándékkal (tehát minimum egy év tartózkodás) egy másik országba menjenek. A magyar jog nem ismeri ezt a szót, a migráns így alapvetően szociológiai, illetve köznyelvi fogalom.

 

A téma egyébként rendkívül bonyolult, de éppen emiatt (mivel alig érti valaki, miről is van szó igazából) lehet ma a hazai politikai- és közbeszéd egyik leginkább csócsált gumicsontja.

MONDD EL, NE TARTSD MAGADBAN A VÉLEMÉNYED!

Facebook

Twitter

Google Plus