“Menjenek a picsába a méregzöld állatvédők” – üzente a Farkasember

Magyarország legismertebb farkasszakértője és idomárja szerint csak egy “laikus idióta gondolhatja, hogy az igazgatót ki kellene rúgni, vagy hogy az állatot el lehetett volna kábítani”.

Miközben már csaknem 10 ezren követelik a pécsi ZOO vezetőjének lemondását azért, mert megölte a hétvégén megszökött farkast, az ország legelismertebb és nemzetközileg is jegyzett Farkasembere, Horkai Zoltán szerint “menjenek a picsába azok”, akik most aláírják a különféle petíciókat (Pécsről egyébként csak 825-en vésték oda a nevüket eddig.). (Horkainak a Discovery-n is van sorozata.)

hirdetés

farkasember2

Az Origo kérdezte meg a szakember véleményét az ügyről, aki a következőket mondta:

hirdetés

„Menjenek a p…ába a magukat állatvédőnek tartó méregzöldek, csak egy laikus idióta gondolhatja, hogy az igazgatót ki kellene rúgni, vagy hogy az állatot el lehetett volna kábítani” – fortyant fel az állatkoordinátor.

Szerinte Szatyornak nem is kötelessége ismernie minden gyűjteménybe vett állat viselkedését, és a jelek alapján joggal gondolhatta, hogy a farkas életveszélyt jelent. Ez ugyanis nem a Kárpátokból áttévedt, az emberektől alapvetően félő vad volt, hanem olyan ragadozó, aki megszokta a közelségünket, reakciói pedig kiszámíthatatlanok – írja a lap.

„Miklós hozzám fordult először, hogy mit tegyen, én sem tudtam jobbat mondani neki” – mondta az Origónak Horkai Zoltán.

Szerinte egyébkén a szökevényt altatólövedékkel sem lehetett volna megállítani, hiszen a szérum találat után 15-20 perccel kezd hatni, addig az állat simán elmenekül.

Ráadásul az sem biztos, hogy túléli a találatot: menekülés közben olyan adrenalinmennyiség szabadulhat fel a testében, hogy az altatólövedék miatt akár össze is omolhat a vérkeringése.

Páva kiáll Szatyor mellett

Kerestük a polgármestert, hogy mit szól a történtekhez. A következőket írta.

“Azon az állásponton vagyok, hogy az állatkert első számú vezetőjének  ilyen esetben közvetlenül, a lehető legkomolyabb mértékben részt kell vennie a kutatásban és a probléma megoldásában. Családapaként és polgármesterként is az a véleményem, hogy az emberi élet védelme mindennél előbbre való, s úgy gondolom, adott szituációban az állatkert vezetője mérlegelni tudta, mi a legjobb döntés. Szinte pontosan húsz esztendővel ezelőtt négy gyermeket és két felnőttet támadott meg Pécsett egy szökött farkas, az eset során egy idős hölgy életét veszítette. Most sikerült ártalmatlanítani az állatot és nem sérült meg senki az eset során. Ez a legfontosabb. Természetesen, ha a vizsgálatok – legyenek azok belső vagy rendőrségi eljárások – bármilyen szabályszerűtlenséget mutatnak ki, annak megfelelően hoz intézkedéseket a jövőben az önkormányzat.”

UPDATE – a ’95-ös áldozat is Szatyor mellett van

A most 23 éves Rappai Somát is megtámadta az a farkas, amely még 1995-ben szökött meg az állatkertből. Soma akkor 3 éves volt és családjával kirándult a Mecsekben, amikor rárontott az állat és bevonszolta a bokorba. Csak a családnak köszönhetően menekült meg, akik szembeszálltak a vadálattal.

Somának eltört az állkapcsa és a szeme mellett, valamint a tarkóján is viseli a támadás nyomait.

A fiú azt mondta a Pécsmának, hogy szerinte nem igen volt más választása Szatyornak, mint hogy kilője a farkast.

95-ben egyébként egy másik kisgyereket is megtámadott ugyanaz a farkas, akkor a nagymama bele is halt a sérülésekbe, miközben unokáját mentette.

hirdetés

HOZZÁSZÓLÁSOK

Facebook

Twitter