Egyelőre nem lehet tudni, meddig marad zárva Baranya egyik legizgalmasabb látványossága: a Máré vára

Pedig még az LMP-s Hohn Krisztina is rákérdezett erre a Parlamentben hétfőn. 

Legendásan szép helyen fekszik Magyaregregy határában Máré Vára. A monda szerint itt igen véres események történtek, a várúr szétlövette a saját várát – az aszonnyal együtt. Természetesen kincs is van a vár alatt, amit egy gyönyörű, de elátkozott lány őriz.

hirdetés

Kedvelt kirándulóhely is volt, és ma is az lenne, ha nem lenne évek óta lakat alatt.

Az LMP-s Hohn Krisztina, baranyai országgyűlési képviselő, most az Országgyűlésben kérdezett rá arra, hogy mi a terv a várral?

Hohn

Hohn szerint “az utóbbi években a kulturális örökség megőrzésére és az idegenforgalom fellendítésére született a kormányhatározat a Nemzeti Kastélyprogram és a Nemzeti Várprogra m felülvizsgálatáról, valamint a Nemzeti Turizmusfejlesztési Stratégia 2030. Ezek végrehajtásához jelentős EU és hazai fejlesztési források is társultak.”

Fontos volna – szerinte, hogy a Kormány az Országgyűlés előtt számoljon be kulturális örökségünk és a jórészt a nemzeti vagyoni körbe tartozó értékeink (kastélyok, várak, hozzájuk tartozó földterületek és parkok) védelméről, tulajdonviszonyai 2010 óta bekövetkezett változásáról, a lezárult és folyamatban lévő pályázatokról. Különösen, mert a korábban önálló, színvonalasan dolgozó műemlékvédelmi szakterület intézményrendszerét lefokozták, feldarabolták, ami aggályossá teszi a szakmai kompetencia és hatáskör alakulását éppúgy, mint a források helye szerinti felhasználását és a szükséges helyreállítási munkálatok elvégzését.

Hohn Krisztina szerint érthetetlen, ami a nagy történelmi múlttal rendelkező magyaregregyi várral történik.

– Évek óta zárva tartják, miközben a térség kiemelkedő attrakciót jelentő, turisztikai célra kiépített, kiállítással gazdagított vára. A többéves levelezés során a nemzeti vagyonkezelő nem adott érdemi választ a bezárásra. Pedig Máré vára köré számos helyi térségi vállalkozás épült (Zöld út, strand, panziók, falus i vendéglátóhelyek, éttermek), amelyek fontosak volnának a vidék fejlődése, foglalkoztatása miatt – magyarázta a Parlamentben a képviselő.

Hoh végül arra volt kíváncsi, eredeti tervei szerint Orbán Viktortól, hogy mi a magyarázat az MNV ZRt. Máré vári gyakorlatára és milyen intézkedés várható a probléma megszüntetésére, illetve, hogy mikor ad a Kormány érdemi tájékoztatást ad az Országgyűlésnek a kastély- és várprogram végrehajtásáról?

Orbán Viktor azonban Gulyás Gergelyt jelölte ki, mint a téma felelősét, aki pedig Tuzson Bencére pakolta a válaszadást. Tuzson államtitkár azt mondta (ezen a videón 3 óra 48 percnél és 21 másodpercnél), az elmúlt 20 évben nem volt igazi, valós kastély és vár program Magyarországon, egészen mostanáig. Ez immár folyik 2016 óta, és ez egy kiemelt nemzeti program, 57,5 milliárdot költenek rá, amiben ezeknek a kastélyoknak és váraknak a “méltó helyét”, szerepét is meg kell találni.

A Máré Vára is sorra kerül majd

– Egy kastély, vagy egy vár felújítása nem önmagában csak egy felújítási programot jelent, hanem ez egy nemzeti kérdés. Amellett, hogy a nemzeti kincseinket akarjuk megmenteni, ez üzenetértékű is; hogyan mutatjuk be a múltat, Magyarország történelmét – magyarázta válaszában az államtitkár.

Azt mondta, 19 vár és 20 kastély újul meg a mostani program keretében, egyelőre hétben folyik már a kivitelezés, és még további 50 vár és kastély újulhat meg különféle programok során.

Bár konkrétan nem válaszolt a Máré Várával kapcsolatban, Tuszon azt mondta még, hogy összesen ötezer (5000) vár és kúria van Magyarországon, aminek kb. 26%-a van állami tulajdonban. Ezekről pedig gondoskodni kell és sort kell keríteni a felújításukra, de először a legfontosabb, legismertebb kastélyok/várak jönnek, majd csak ezek után a többi.

Aki nem tudná, hogy mi az és hol van a Máté Vára, az ezt a kiváló drónos videót nézze meg:

hirdetés

HOZZÁSZÓLÁSOK

Facebook

Twitter