Miért akarnak kutat fúrni a Bőrgyárba a tervezett Aquapark miatt?

Ott már ugyanis fúrtak egyszer. Eközben Nagykozárban van 48 fokos víz, ami a szállítás során is csak 2-3 fokot veszítene a hőtartalmából. 

Bruttó 73,7 millió forintért szeretne kutat fúratni a Bőrgyárba a PSN Zrt. az egyelőre csak papíron létező Aquapark miatt – derül ki egy előterjesztésből. Azért az önkormányzat sportcége bonyolítja ezt és akar közbeszerzést kiíratni, mert a teljes Aquapark projektért ők a felelősek.

hirdetés

A kútfúrás ötlete sokakat meglepett, hiszen a város és a cég által is ismert egyik korábbi tanulmányban már szerepel, hogy

azon a területen csak 28 fokos vizet fognak találni, amit jelentősen melegíteni kellene ahhoz, hogy a leendő Aquaparkban használni tudják. Ez viszont igen költséges mulatság, mert megemelné a majdani fenntartási, üzemeltetési költségeket.

Ezt már Páva Zsolt is elmondta egy tavaly őszi sajtótájékoztatón, és maga is egyetértett azzal, hogy a Tüskésréten jobb helye lenne az élményfürdőnek.

hirdetés

(A sajtótájékoztó után viszont pár nappal a Fidesz frakció úgy döntött a Közgyűlésben, hogy nem szavazzák meg a tüskésréti helyszínt, ehelyett úgy határoztak, hogy a főépítész “vizsgálja meg annak lehetőségét, hogy Pécsett hol lenne a legalkalmasabb helyen az élményfürdő”. Ez azért volt érthetetlen lépés, mert már régen kész volt a főépítészetnek az az anyaga, amely világosan leírja, hogy Tüskésréten bruttó 10 milliárdból megépíthető egy modern élményfürdő. Ezt az ÖPE akkor be is mutatta egy sajtótájékoztatón.)

Egy szakértői anyag szerint azonban elképzelhető, hogy ha mélyebbre fúrnak, akkor ott már 48-50 fokos víz is van.

Így most elősosrban erre kíváncsi a PSN – tudtuk meg, ezért furatnának újra a Bőrgyárban.

Szintén ismert a PSN Zrt. előtt az a szakértői anyag is, amiben benne van, hogy Nagykozárban van már feltárt 48 fokos víz, igaz akadtak problémák például a vízminőséggel (Páva Zsolt erre is utalt tavaly ősszel – a azerk.), ezért azt a területet kizárták a lehetséges helyszínek közül korábban.

Nem rég azonban az önkormányzat illetékes bizottsága úgy döntött, Nagykozárt is vizsgálni kellene újra, hátha a rétegrendek eltérésével a víz minsőége is változna.

Necces kérdés: Egyáltalán hol lenne az aquapark?

Ez a legnagyobb kérdések egyike. Ebből hónapokig tartó vita volt korábban, az ÖPE ugyanis különféle szakértői jelentésekre hivatkozva a Tüskésrétet javasolta, ami önkormányzati tulajdonban van. Most úgy néz ki, mégis csak az eredetileg megálmodott helyszínben gondolkodik a projekt gazdája, azaz a Nemzeti Kosárlabda Akadémia szomszédságában, a Füzes dűlőben építenék fel majd egyszer az élményfürdőt.

hirdetés

HOZZÁSZÓLÁSOK

Facebook

Twitter