Miért nem használja ki Pécs ingatlanhasznosító cége a piaci lehetőségeket?

Egyrészt, mert nem tudja, másrészt pedig, mert nem is akarja – ez a rövid válasz. Van azonban más érdekesség is a cég körül. 

Erős kritikákat kapott a múlt heti pécsi Közgyűlésen a Pécsi Vagyonhasznosító, hogy miért nem viselkedik piaci szereplőként a városi ingatlanpiacon, és söpri be azt a profitot, amit mások, vagyis a magánszektor, besöpörnek.

hirdetés

Például apartmanházak építésével és kiadásával, amelyek megfelelnének a külföldi diákoknak, netán belvárosi szállodával, ami komoly profitot termelhetne, stb.

Megkerestük ezért kérdéseinkkel a PVH-t, hogy választ kapjunk arra, miért hagy ki látszólag az önkormányzati cég olyan lehetőségeket, amelyekkel az ingatlanpiac más szereplői sikerrel élnek.

Nem tudják kihasználni a piaci lehetőségeket

Elsősorban azért, mert nincs pénzük rá – derült ki a cég válaszából, ugyanis a PVH a 4 milliárdos adósság törlesztése miatt nem jut fejlesztési, növekedési hitelekhez, amelyekkel érdemben tudna beruházni a városban. Ezért van az, hogy míg egy magáncég simán vásárol és épít hitelből, majd adja el és ki az ingatlant, addig a PVH erre nem képes.

– 2010 előtt, a szocialista városvezetés alatt felhalmozott

hitelállomány folyamatos törlesztése nagymértékben bénítja meg a társaság aktív vagyongazdálkodásának lehetőségét.

Kevesen beszélnek róla, de az Expo Centerre felvett milliárdos hitel terhe ma is nyomja a Vagyonhasznosítót. Mindez nem teszi lehetővé, hogy a társaság több százmillió forintos fejlesztéseket hajtson végre, erről csak akkor lehet szó, amennyiben a 2010 előtt felvett hiteleket végre kifizetjük – közölte Szentgyörgyi Dávid, a cég vezérigazgatója.

Ha kihasználhatnák a piaci adottságokat, akkor sem csinálnák

Van azonban egy csavar is a történetben, ugyanis a PVH azt nyilatkozta, hogy széndékosan nem működik piaci, beruházó cégként.

– A társaság azért nem foglalkozik diákszállók, társasházak építésével, mert nem áll szándékában negatív hatást gyakorolni a helyi vállalkozásokra – indokolja a vezérigazgató. – A fejlesztéseket ugyanis ezek a vállalkozások hajtják végre, és ha jól prosperálnak, hosszabb távon komoly adóbevételeket remélhet tőlük a város, munkahelyeket teremtenek – magyarázza Szentgyörgyi.

A vezérigazgató szerint a PVH-ra nem szabad piaci cégként gondolni.

– Olyan területeken is beavatkozunk ugyanis a piaci folyamatokba a város érdekében, ahol ez nem feltétlenül hoz közvetlen nyereséget. Például egy nem piacképes terület fejlesztése pénzbe kerül, de később adóbevételt hozhatnak az így ott működő piaci társaságok. Így olyan területeken tudunk segíteni, ahol a piac szabályai nem érvényesülnek – véli Szentgyörgyi.

A cég szinte összes válaszából az derül ki egyébként, hogy a legfontosabb cél az, hogy törleszteni tudják a milliárdos hiteleket. Ez viszi el az energiák 90%-át.

Ezeket tartják a legnagyobb eredményeknek

Rákérdeztünk arra, hogy az utóbbi pár évben miket tart a cég a legnagyobb sikernek. Közölték: az ingatlanok csaknem 80%-át kiadták, ez pedig szerintük szép eredmény, valamint az is, hogy a “belvárosi üzlethelyiségek szinte kivétel nélkül ki vannak vagy ki lesznek adva” – írták.

Ezek mellett komoly eredménynek tartják, hogy “az ITSH pécsi bővülése és az ehhez kapcsolódó Nagy Lajos Király utcai ingatlan teljes körű fejlesztését is elvégezték; illetve a Rákóczi u. 11. ingatlan teljes körű fejlesztése és bérlővel való megtöltése, valamint a Finn u. 1/1., volt IQor csarnok gépészeti és építészeti szétválasztása és új bérlőkkel való feltöltése történt meg a nehéz anyagi helyzet ellenére. Mindemellett jelenleg is folyamatban van több fejlesztés”. 

HOZZÁSZÓLÁSOK

Facebook

Twitter