“Minél többen dohányoznak, annál jobb!”

A fenti címhez hasonló, további érdekességeket mondott a világ egyik legjobb közgazdásza, aki persze magyar. Kőszegi Botond, a CEU frissen díjazott kutatója és a világ egyik legrangosabb közgazdasági díját nyerte el most és az Index készített vele interjút. Az akadémiai nagydoktorija mondjuk nem megy zökkenőmentesen itthon és az se biztos, hogy elég jó lesz-e hivatalos egyetemi tanárnak Magyarországon. 

Az érdekes interjú nekünk legjobban tetsző része az, amikor Kőszegi a bagózásról beszél. Szerinte ugyanis

társadalmilag hasznos tevékenység a dohányzás.
Így ugyanis az emberek végig fizetik az adót, aztán saját döntésükből pont időben meghalnak a nyugdíjkorhatár körül (kb. addig bírja a szervezt, ha valaki nem csak félvállról veszi a cigizést), megtakarítva a társadalomnak a nyugdíj fizetését.

hirdetés

Szóval minél többen dohányoznak, annál jobb – mondja. De az önkontrollproblémákkal, az akaratgyengeséggel is számolva már eléggé más a helyzet. Az emberek azt hiszik, hogy nem fognak rászokni, vagy hogy majd pár év múlva úgyis abbahagyják, és ez már egészen más eredményeket ad az optimális szabályozáshoz, erős adóztatást és más kapcsolódó dolgokat indokolhat.

Érdemes elolvasni a teljes interjút, mert hasznos!

Ez a film egyébként megvolt? Ha nem, akkor sürgősen szerezd meg!

hirdetés

HOZZÁSZÓLÁSOK

Facebook

Twitter