Mit és miért kutatnak VIBRÁTOROKKAL a Mecsekben 1,8 milliárdért?

Első (és második) olvasatra szinte teljesen értelmezhetetlen közleményt, megpróbáltuk megfejteni.

Meglehetősen száraz, első olvasatra szinte teljesen értelmezhetetlen közleményt juttatott el szerkesztőségünkhöz a Pécsi Városfejlesztési Zrt. (Ha valaki nem hiszi, akkor Kattintson ide és olvassa el az egészet egyedül.)

Ebben arról van szó, hogy a Mecsekérc Zrt. és partnerei energetikai kutatásba kezdenek a Mecsek déli lejtőin, hogy felmérjék a terület

“geotermikus potenciálját”

– bármit is jelentsen ez utóbbi.

 

Kiderült az is, hogy minderre 1 milliárd 767 millió 306 ezer 218 forintot nyertek pályázaton.

A kutatás célja, a

“releváns földtani-szerkezeti modell validálása, és erre épülve a Mecsek-hegység déli előterének energetikai célú földtani megkutatása, mely magába foglal műszer és módszerfejlesztést és eredménye a vizsgált terület geotermikus potenciáljának felmérése.”

Oké?

A kutatási terület 200 négyzetkilométer, és érinti: Bogádot, Ellendet, Keszüt, Kozármislenyt, Magyarsarlóst, Nagykozárt, Pécset, Pécsudvardot, Pellérdet, Romonyát és  Szemelyt.

A kutatás során felszíni geofizikai (2D) szeizmikus méréseket és elektromágneses méréseket is végrehajtanak. Na de, most jön az izgalmas rész. A hogyan!!!

“A szeizmikus mérések 2017. június 12-e után indulnak meg, mely első lépéseként a 25-30 fős terepi mérőcsoport megkezdi a terepi mozgást a tervezett szeizmikus vonalak mentén, GPS segítségével kijelölik a mérési, jelgerjesztési pontokat, valamint a geofonok (vevőegységek, talajmikrofonok) telepítési pontjait az ingatlanokon, termőföldeken, közutakon és a települések utcái mentén.”

De ezzel még nincs vége:

“Az úgynevezett mérési vonalak mellett 25 méterenként kerülnek elhelyezésre a vezeték nélküli terepi adatgyűjtők és hozzájuk csatlakozó érzékelők (geofonok). Az érzékelők 4-7 napig maradnak a területen, a munka természetéből adódóan azonban szükséges lehet a folyamat megismétlése is. A kihelyezést követően önjáró vibrátor járművekkel kis energiájú szeizmikus rezgéshullámok gerjesztése történik, amelyek visszaverődnek a földtani szerkezetekből és réteghatárokról.”

kocsi

A vibrátorok!

“A hullám kibocsátása és a felszínre való visszaérkezése között eltelt idő mérésével, az így nyert adatok további elemzésével és értelmezésével megismerhetővé válik a vizsgált terület földtani felépítése, szerkezete.”

A méréseket tegnap kezdték és várhatóan nyár végéig tartanak majd. Ami különösen megnyugtató, hogy

“A mérést végző szakemberek fokozottan ügyelnek, hogy kárt ne okozzanak, nyomokat ne hagyjanak, de előfordulhat, hogy a vizsgálatot többször meg kell ismételniük a sikeres kutatás érdekében.”

Végül “földtani keresztmetszeteket (szelvényeket) kapnak” majd a kutatók, amelyek

érzékletesen szemléltetik a szerkezetek mélységét, vastagságát és kifejlődését. Az adatok komplex értelmezése egy olyan geológiai modell felállítását teszi lehetővé, amely megbízhatóan képezi le a kutatási terület földtani szerkezetét.

Mint megtudtuk a közleményből: a kutatások eredményeként feltárják

a Mecsek-hegység déli előterének geotermikus potenciálját.

Mindez megkerülhetetlenül fontosnak hangzik, főleg, ha tudjuk, hogy

a feltárt eredmények ismeretében az érintett településeknek lehetősége nyílik az esetleges geotermikus potenciál hasznosítására.

HOZZÁSZÓLÁSOK

Facebook

Twitter