“Mit hozott a kétharmad Pécsnek? Csődöt! Pécsben sokkal több van ennél!”

“A Kormány támogatását lehetne és kellene is használnia Pécsnek, de ez csak a kölcsönösség mentén lehetséges. Úgy nem megy, hogy a város vezetői mindig csak pénzt kunyerálnak és kegyelmkenyérért esedeznek Budapest felé” – mondta sorozatunk következő epizódjában Kővári János. Ezúttal az ÖPE elnöke, a Szövetség Pécsért alapítója, önkormányzati képviselő adott interjút lapunknak. Ebből kiderül egyebek melett az is, hogy valóban titkos Fidesz ügynök-e, mint ahogyan sokan tartják róla.

Kővári2

hirdetés

Volt ugye a napokban ez a bejelentése, miszerint elindul a pécsi polgármesteri székért. Most Ön független jelölt? Vagy az ÖPE jelöltje? Vagy a Szövetség Pécsért jelöltje? Vagy kié?

Az Összefogás jelöltje vagyok. Azért nem használom a „független” jelzőt, mert ezt a szót lejáratták. Péterffy Attila például, aki független jelöltnek nevezi magát, de valójában a baloldali pártok jelöltje. Én viszont minden pécsi támogatására számítok, pártállástól függetlenül.

Ön volt az első, aki bejelentette az indulását. Hova ez a nagy sietség?

Ez az év a választásokról szól. Időt kell hagyni az embereknek arra, hogy végig tudják gondolni, kit tartanak hitelesnek és kit nem. Én azt szeretném, ha alaposan megismernék a pécsiek, milyen várost szeretnék.

Azzal tisztában van, hogy önt a Fidesz civiljeként emlegetik? Nem csak más ellenzéki politikusok, hanem a politikát követő pécsiek is.

Tudom, de ez a balodali pártok szövege. Az Összefogás Pécsért Egyesületet 2002-ben alapítottuk, és már az alapításkor sem, és azóta sincs benne fideszes politikus. 2002-2006 között önállóan politizáltunk a városi közgyűlésben és 2006-tól közeledett egymáshoz az ÖPE és a Fidesz, mert akkor még nagyjából hasonló értékek mentén mozogtunk. Kereszténydemokráca, lokálpatriotizmus vezérelt bennünket és őket is, illetve mellénk álltak a Tubes megvédésében is. Én azonban sosem voltam a Fidesz tagja, csak együttműködtem a párttal egy közös cél: vagyis egy emberközpontú Pécs érdekében.

Megbánta, hogy 2010-2014 között elfogadta a Fidesz támogatását és független országgyűlési képviselőként beült a frakcióba?

Nem bántam meg, hiszen együtt zavartuk el a kommunistákat, akik Pécset és az országot is uralták és lerabolták addigra. De a parlamentben is maradtam civil, néha ezért ki is lógtam a frakcióból. 4 év után be is láttam hogy a pártkatonaság nem az én világom.

Nem tart attól, hogy ezzel eljátszotta a hitelességét? A civilségét?

Ezt megint csak a rivális pártok képviselői súlykolják. A pécsiek támogatását bírom, ahogy ezt az OK!PÉCS felmérése is mutatja.

Én ugyanaz vagyok, ugyanazt képviselem, amit 2002-ben elkezdtem. Mindig is keresztény, polgári gondolkodású, lokálpatrióta, demokrata és természetvédő voltam és vagyok.

A pécsi városvezetéssel volt és van konfliktusom, de az értékektől, amiket követek, nem fordultam el.

Ön vállaltan keresztény, jobboldali, polgári értékrendet képvisel. A fidesz szavazók – elméletben – pont ilyenek. Vagyis Ön a Fidesz elől szívja el a szavazatokat majd. Erre számít?

A keresztény gondolkodás nem jobb vagy baloldali, mert Krisztus tanítása mindenkié, nem politikai ideológiák mentén szővődik, hanem örökérvényű. Ennek lényege: szeretni a másikat úgy, mint önmagunkat. A keresztény politika a másikat tisztelő, mértéktartó, nyílt és igazságos. Hétköznapi nyelvre lefordítva mindez azt jelenti, hogy szeretném, ha minél több pécsi beleszólhatna a város dolgaiba, közös döntések születnének, és együtt építenénk a városunkat. Szeretném, ha a pécsi politika a pécsiekről szólna, mert minden pécsi megérdemli, hogy legyen békés és szép otthona; biztos munkája; tisztességes jövedelme, amiből megél, és mindezt egy élhető és fejlődő városban tehesse meg.

Van egy városi legenda, miszerint Ön többször is bejelentkezett különféle városvezetői, cégvezetői pozíciókért, de sosem sikerült megállapodnia a nagy politikával. Ezért most bosszúból indul egykori barátai ellen. Mit szól ehhez?

Színtiszta hazugság. Ez a sok lejárató szöveg egyike, ami azt mutatja, hogy több politikai pártnak is útjában vagyok. Én egyébként nem valaki vagy valami ellen, hanem valami mellett indulok. Egész pontosan közös otthonunkért, Pécsért.

Kővári3

Ha egy bővített mondatban kellene megindokolnia, hogy miért szavazzanak Önre, akkor mit mondana?

Jó legyen pécsinek lenni,

hogy a pécsiek újra büszkék lehessenek a városukra. A város nagyon rossz megítélése a pécsiek életére is rányomta a bélyeget. Ezt pedig nem érdemlik meg,

mert ez nem a pécsiek hibája.

Pécsen nem a polgármester, hanem 28 ember hozza a döntéseket. Vagyis 19 egyéni képviselő, 8 listás és csak 1 szavazatot ér a polgármesteré. Van Önnek 19 képviselő jelöltje?

Mivel lassan 30 éve élek és dolgozom a civil közösségek világában, sok jó emberrel építettem fel egy jól működő alapítványt és az Összefogás Pécsért Egyesületet is, sok jó, okos és tettrekész embert ismerek szerencsére. Olyanokat, akik akarnak és mernek is aktívan politizálni, de nem pártok ideológiája mentén, hanem valódi célokért, valódi közösségekért, valódi munkát tudnak végezni. Szóval van 19 ilyen ember, de még 49 vagy akár 100 is.

Van valami esszenciája az Ön programjának?

Részletes programunk van, amit röviden már ismertettem. A részleteket pedig folyamatosan megismerhetik a pécsiek. A lényege:

Pécs legyen a pécsieké, ehhez pedig lokálpatrióta gazdaság; egészséges, zöld város és fenntartható városüzemeltetés kell. Vagyis minden forintot úgy kell elkölteni, hogy az a városban is maradjon, itt forogjon, a fenntartható várost és a közösséget szolgálja hosszútávon.  Tehát biztosan nem építenék koripályát vagy golfpályát a TV-torony tetejére,

de giga élményparkot se, amit nem tud a város fenntartani. Nem cirkusz kell, hanem működő gazdaság, biztos megélhetés, egészséges környezet.

Kővári1

Mi az, amiben az ÖPE többet tudna tenni Pécsért, és legfőképpen hogyan, mint a brutális kormányzati többséggel és hatalommal bíró Fidesz?

És mit hozott ez a kétharmad Pécsnek? Csődben van és tönkrement a város, de ez nyilván nem Orbán Viktor hibája, hanem a helyi városvezetésé és a rossz tanácsadóké. Ha nem tudnak élni ezzel a fölénnyel, akkor mit sem ér tehát.

A Kormány támogatását lehetne és kellene is használnia Pécsnek, de ez csak a kölcsönösség mentén lehetséges. Úgy nem megy, hogy a város vezetői mindig csak pénzt kunyerálnak és kegyelmkenyérért esedeznek Budapest felé; de még a Modern Városok Program ingyen milliárdjaival sem tudtak eddig mit kezdeni. Véget kell vetni ennek a céltalan semmittevésnek, mert Pécsben ennél sokkal több van!

Hiszem azt, és személyes találkozásaim is erről győztek meg a kormány tagjaival, hogy okos célok mentén, amelyekből Pécs, a régió és az ország is hasznot húz, meg lehet és meg is tudunk állapodni a kormánnyal az együttműködésről.


(Sorozatunk első részét, amiben Keresztes László Lóránt, az LMP társelnöke adott exkluzív interjút, IDE kattintva olvashatják.)


 

hirdetés

HOZZÁSZÓLÁSOK

Facebook

Twitter