Mit üzen a hódmezővásárhelyi győzelem? Mit üzen a hódmezővásárhelyi bukás?

Márki-Zay Péter független jelölt atomjaira verte a Fideszt Hódmezővásárhelyen, 57-41-re. Na, de mit üzen ez Pécsnek?

Egy ország figyelte tegnap egész nap, mi folyik Hódmezővásárhelyen. A Fidesz fellegvárában, a legerősebb, legjobboldalibb városban, ahol 1990 óta nem tudott veszíteni a polgári oldal.

hirdetés

És a polgári oldal most sem veszített. A Fidesz kapott ki!

Márki-Zay Péter ugyanis önmagát a polgári oldalhoz sorolta: konzervatívként, hívőként, csalódott fideszesként.

A politikai elemzők majd megfejtik (ha bírják), hogy mi vezetett a Fidesz szmpontjából ehhez a hatalmas bukáshoz, amiben talán az elmúlt évek agyzsibbasztó kormányzati kommunikációs offenzívája is szerepet játszott. Én csak három tényre hívnám fel a figyelmet:

  1. A fideszes tábor egyben van, egyben maradt, sőt talán nőtt is
  2. De sokkal többen vannak a (mindenféle politikai) táboron kívül, akik most felálltak és elindultak választani. Ők az a 38-45 százalék, akik eddig a közvéleménykutatások szélén szerepeltek abban a halványszürke csíkban.
  3. Vannak eredmények; van fejlődés és változás. Ezek pedig sokkal fontosabbak Soros Györgynél. Ezekről is kellene beszélni egy kicsit.

Ha pedig a fenyegetések és zsarolások helyett (ha nincs Fidesz, nincs pénz sem) inkább a jövőről, jövőképről, a jövő terveiről is beszélne a kormánypárt, az egyenesen megkönnyebbülés lenne. Akkor talán könnyebb lenne dönteni is.

Mindenkinek!

HOZZÁSZÓLÁSOK

Facebook

Twitter