Modern Városok: Pécsnek ítélt százmilliók vándorolnak Szekszárdra

Pécsnek olyan jól megy, hogy a Modern Városok Programból párszáz milliót simán átpasszolnak Szekszárdnak. Pedig ott sem jártak rosszul. 

A Modern Városok Programmal tavaly és idén is végigturnézta Orbán Viktor miniszterelnök a nagyvárosokat. Péccsel és Szekszárddal is leszerződött Orbán. A miniszterelnök megállapodott a városvezetőkkel a legfontosabb fejlesztési irányokról, illetve abban is megegyeztek, hogy mindezekre mennyi pénzt ad a kormány.

hirdetés

Szekszárdon például grandiózus tervet vázoltak fel, konkrétan Paksról kapnák a távfűtéshez a hőmennyiséget, de szakképzés fejlesztésre és 4 csillagos szállodára jut majd pénz.

Pécsnek is kijut a jóból, erről írtunk már részletesen is. Itt a város mellett Pécs legnagyobb munkáltatóját, az Egyetemet is  bevonták a programba, így kap a PTE uszkve 24 milliárd forintot. A fő cél az, hogy a külföldi hallgatói létszámot 5000-re emeljék. Amellett, hogy ezek a hallgatók rengeteg pénzt költenek majd el a városban az egyetem hírnevét is öregbítik. Összefoglalva: ez jelenleg Pécs talán egyetlen, előre belátható kitörési pontja.

Vannak azonban anomáliák, és némi hígulásról is írtunk már. Közérdekű adatigénylés után tudtuk meg, hogy az egyetemre sózott irdatlan összeget mire szánnák. Most újabb, megdöbbentő infókat derítettünk ki.

Eszerint: a varázslatos nevű Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Kar, amelynek egy része Szekszárdon tanyázik, is kap mintegy 700 millió forintot a 24 milliárdból. A cél az, hogy megnégyszerezzék az idegennyelvű oktatásban részt vevők számát, vagyis az eddigi 37-ről 150-re tornáznák fel a külföldi hallgatói létszámot.

Ami rendkívül abszurd, hogy egy programban, ami alapvetően a külföldi hallgatókat célozza meg ilyet olvashatunk:

„A Kar képzésfejlesztési anyaga elsődlegesen nem a PTE nemzetköziesítéséhez kapcsolódik. Vállalása elsősorban új szakok indítására (szőlész-borász mérnök, közösségszervező, gépészmérnök, stb.), a magyar hallgatói létszám növelésére vonatkozik. Idegennyelvű képzés területén a humánerőforrás tanácsadó és az andragógia indítását tervezik.”

A PTE-től megtudtuk azt is, hogy

„a fejlesztések Szekszárdon a kollégiumot és az oktatási épületet érinthetik, illetve Pécsett a Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetet. Jelenleg a programtervek készülnek, így az egyes épületekre fordítandó költségkeret még nem végleges. Bővebb információt csak a végleges műszaki tartalom kialakítása után áll módunkban nyújtani.”

Tehát a Modern Városok PÉCS Programból párszáz millió forint SZEKSZÁRDON fog kikötni. Mindezt úgy, hogy Szekszárdnak is van Modern Városok megállapodása a kormánnyal.

Az egyetemtől – érdeklődésünkre – úgy érveltek, hogy a kar ezzel a programmal szerepelt a kormány-előterjesztésben is, és azt elfogadták.

Az persze kérdés lehet, hogy mennyiben jó az, ha már az alapvető tervek szintjén is Szekszárdra szánják a “pécsi pénzeket”. 

HOZZÁSZÓLÁSOK

Facebook

Twitter