MSZP-s bosszú, politikai játszma, vagy tényleg valami nem stimmel a pécsi buszbeszerzés körül?

Mutatjuk a lehetséges forgatókönyveket.

Van ugye ez a hétfői hír, miszerint nyomoz a rendőrség a pécsi Volvo buszok vásárlása miatt; lényegében plusz 700 milliót kellene megmagyaráznia a Tüke Busznak.

hirdetés

700 milliós plusz? Nyomoznak a pécsi Volvo buszok vásárlása miatt! – OK!PÉCS

A fő kérdés: miért drágult 700 millió forinttal ugyanaz a buszflotta, amit ennyivel olcsóbban is meg lehetett volna vásárolni? Mindeközben “baloldali politikai támadást” sejt a városvezetés a nyomozás mögött.

hirdetés

A városvezetés nem reagált a hírre “névvel”, ám a pécsi sajtó egy részében szószerint ugyanaz a cikk vonult végig, ami arról szól:

baloldali politikai támadás áll az egész ügy mögött, és immár hetedszerre próbálkoznak belekötni a pécsi Buszcsere Programba.

Mi most azt vizsgáljuk meg, hogy MSZP-s bosszú, vagy politikai játszma zajlik, netán tényleg valami nem stimmel a pécsi buszbeszerzés körül.

MSZP-s bosszú?

2009-ben Páva Zsolt, Pécs frissen megválasztott polgármestere feljelentést tett a rendőrségen

különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés miatt,

miután megtudta, hogy az előző városvezetés idején elpattintották (kiszervezték) a város teljes buszflottáját egy magáncégnek egy 2,4 milliárdos, kézzel (!!!) írt számlán.

A hosszú évekig tartó bírósági hercehurca után első körben felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték a cég vezérigazgatóját, de újra indult volna az ügy korábbi eljárásjogi hibák miatt, és akkori szakértői vélemények szerint akár letöltendő ítélettel is zárulhatott volna. Ám a jogerős bírósági eljárás vége előtt meghalt a vádlott, vagyis a Pécsi Közlekedési Zrt. volt vezérigazgatója.

Az MSZP-n nagyot ütött anno a pécsi buszbalhé, a Fidesznek pedig nagyot segített a Buszcsere Program.

Most pedig éppen

különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés gyanúja miatt

folyik nyomozás valakinek a feljelentése alapján.

A teória szerint tehát az MSZP visszaszúrt, hogy 0:0-ra hozza a meccset; itt is-ott is egy-egy hűtlen kezeléssel.

Természetesen ez még csak a nyomozás, bármi kiderülhet, de a hírek addig is arról szólnak, hogy valami nincs rendben Pécsen. Szóval már nyertek ezzel – gondolhatják.

Politikai játszma?

Ez a fentieknek egy bővített verziója.

Az tény, hogy az MSZP rá van csavarodva a buszbeszerzésekre. Legutóbb éppen három hete Gulyás Emil, az MSZP pécsi elnöke  szellőztette meg, hogy birtokába került egy revizori jelentés, ami 31 szabálytalanságot talált az ominózus buszbeszerzés során.

Igen ám, de ugyanebben a jelentésben az is szerepel, hogy “A vizsgálat megállapítása szerint a közbeszerzési eljárás … alapjaiban megfelel a közbeszerzési törvény rendelkezéseinek.” Vagyis komoly szabálytalanságot mégsem találtak, inkább csak “adminisztratív jellegűeket”.

Gulyás Emil szellőztetése előtt azonban néhány nappal Csizi Péter, pécsi fideszes országgyűlési képviselője a Parlamentben tette szóvá a pécsi buszügyet, ahol lopással vádolta meg Tóth Bertalan egykori pécsi szocialista alpolgármestert (jelenleg a párt parlamenti frakcióvezetőjét). Kérdést is feltett Csizi, miszerint: “Tudott-e az MSZP-s városvezetés Magyarország legnagyobb buszlopásáról?”

– Kérdés az, hogy vajon egy város alpolgármestere felelős-e azért, hogy a kezelésében lévő eszközparkot elherdálják? – mondta a fideszes politikus.

Tehát erre lehetett válasz Gulyás Emil fellépése, és akár a mostani nyomozás is (feljelentést ugyanis bárki tehet, maximum kiderül a nyomozás során, hogy alaptalan volt).

Esetleg tényleg nem stimmel a Volvo-flotta beszerzése?

Ez az, amit jelenleg nem tudunk megmondani; ezt a nyomozás tisztázhatja.

Az mindenesetre elgondolkodtató, persze csak, ha igaz az állítás, miszerint:

“eddig hatszor kérték ki különböző körök és szervezetek a teljes közbeszerzési anyagot”

de semmit nem találtak, és egyetlen hatóság sem talált törvénysértést.

hirdetés

HOZZÁSZÓLÁSOK

Facebook

Twitter