Mutatjuk, ki lenne a polgármester az OK!PÉCS előválasztása alapján

A balliberális pártok jelöltje, Péterffy Attila magasan levert mindenkit, duplán vert rá a teljes mezőnyre. Másodikként Kővári János futott be, majd őt követte hajszállal lemaradva Vári Attila. Pap Andrásra egy nagyobb családnyi ember szavazott csak.

Pénteken éjfélkor véget ért az OK!PÉCS előválasztása. 1161 igen szavazatot, és 1496 nem, vagyis ellenszavazatot adtak le a pécsiek; lehetőség volt ugyanis nem csak támogatólag szavazni, hanem NEM-el is azért, hogy látni lehessen az “elutasítottságot”. (Illetve azért is, mert ez a szám mutathatja a passzivitást is. Az eredményekből az látszik, hogy sokan egyik jelölt mellett sem tették le a voksukat, inkább elutasították őket.)

hirdetés
Természetesen nem beszélhetünk reprezentatív, vagy bármilyen szempontból tudományos mérésről, ennek ellenére a “trend” fontos lehet.

Eredmények

Péterffy Attila, a balliberális pártok által támogatott független jelölt lenne Pécs polgármestere az OK!PÉCS előválasztása alapján. Péterffy magasan, duplán vert rá a mezőnyre, a szavazók 50,9% támogatta őt voksával.

Péterffy Attila száma


A második helyre Kővári János szintén független, de már az ÖPE-KDNP által támogatott jelölt futott be, 22,8%-al.

Kővári Janos száma


A Fidesz polgármester-jelöltje, Vári Attila lett a harmadik, rá a voksok 21,3%-a jutott.

Vári Attila száma


Pap András (egykori MDF-es) független jelöltre 4,9% szavazott, így ő élvezi a legalacsonyabb támogatottságot, amiben semmi meglepő nincsen egyébként; hiszen Pap csak a közösségi oldalán kommunikál, azt is igen ritkán.

Pap Andras száma


Nem elhanyagolható szám az is, hogyha összeadjuk a két jobboldali jelölt: Kővári és Vári számait, vagyis azt feltételezzük, hogy egyesítik erőiket, akkor is 44,1%-ot értek el ketten. De, ha ide vesszük a Pap Andrásra adott voksokat is, azt szimuálva, hogy ő is visszalép egyetlen jobboldali jelölt javára, még ez is összesen csak 49%-ra lenne elég. Ez pedig még mindig majdnem 2%-al kevesebb, mint ahányan Péterffy Attila mellett szavaztak. Ráadásul egyáltalán nem biztos, hogy az inkább jobboldali (vagy baloldal ellenes) szavazók ugyanúgy menetelnének az urnához akkor is, ha nem tudnak a saját emberükre szavazni.

Az ellenszavazatok alakulása is érdekes.

A legtöbben Kővári János ellen szavaztak, az ő “negatív száma” 484. Vári Attila is sok NEM-et kapott, 409 voksot egészen pontosan. Pap András ellen 390 szavazat érkezett, míg Péterffy Attilát 213 szavazó nem szeretné polgármesterként látni.

A számokból az látszik, hogy a legstabilabb szavazói Péterffynek vannak, akik “tudják a dolgukat”. Az is érdekes adat, hogy Péterffy elutasítottsága a legkevesebb. Csak ő kapott ugyanis több igen szavaztot, mint NEM-et. Mindenki más esetében sokkal többen voksoltak az adott jelölt ellen, mint mellette!

Egy az egy ellen szoros lenne

Megállapítható az is, hogy abban az estben lenne a legszorosabb a választás, ha egy az egy elleni felállás lenne. Vagyis a pécsieknek (nagyon leegyszerűsítve) bal és jobb között lehetne csak választania.

hirdetés

HOZZÁSZÓLÁSOK

Facebook

Twitter