Nagyban folyik a pécsi önkormányzat pénzügyeinek helyreállítása

Pár ezer forintos tételeket is ellenőriznek a Magyar Államkincstár (MÁK) emberei, de a sajtóhírekkel ellentétben semmilyen további milliárdos kormányzati segítségről nincsen szó, és nincs is rá szükség – állítják forrásaink.

Több sajtóhír is foglalkozott azzal a napokban, hogy újabb milliárdos támogatásra szorul Pécs, illetve, hogy talán az a pénz sem lesz elég, amit tavaly kapott konszolidációra a város. Röpködnek a milliárdok; van, aki már 16 milliárdnál tart fejben, de rossz a matek, ami a számok mögött van – tudtuk meg egy, a pénzügyekre rálátó városházi forrásunktól.

hirdetés

– Pár ezer forintos tételeket is ellenőriznek a MÁK-osok, szinte minden forint kifizetéséhez kell a hozzájárulásuk. Nagyban folyik az önkormányzat pénzügyi helyreállítása, de arról nincsen szó és nincs is szükség rá, hogy további támogatást kapjunk – közölte az informátor.

Rehab: 6,5 + 3 = 9,5

Mint azt az OK!PÉCS megírta, tavaly év végén két részletben lehívható, de összesen 9,5 milliárdos mentőövet dobott a kormány Pécsnek6,5 milliárd forint azonnali hiány-csökkentésre ment el, a további 3 milliárd forint az idei évre kell (mert ekkora hiánnyal számoltak előzetesen). Így jön ki a 9,5 milliárd – erről részletes kormányhatározat is szól, ami világos és egyértelmű. 

hirdetés

Áthidaló kölcsön: 3

A kormányzati segítségnek öt szigorú feltétele volt, abból az egyik, hogy az önkormányzatnak minden korábbi banki szerződését (számláit) fel kellett mondania, mert ezentúl csak a MÁK kezelheti ezeket a pénzeket, nyilván ottani számlákon. Az önkormányzatnak (mint ahogy szinte minden városnak) volt az OTP Banknál egy 3 milliárdos hitelkerete is, amit minden év végén törleszteni kellett. Ezzel a kerettel hidalta át a város azokat az időszakokat, ameddig nem jutott pénzhez évközben, mert csak évente kétszer volt biztos bevétele a helyi- és iparűzési adóbefizetésekből.

Mivel ezt az OTP hitelt is fel kellett mondania a városnak, de erre az áthidaló pénzre viszont szükség van (más városoknál is), a Belügyminisztérium nyitott meg egy ilyen keretet az önkormányzatnak. (Azért nem a MÁK, mert ők ilyet nem csinálhatnak, nem hitelezhetnek – a szerk.) Tehát most nem Csányi Sándor, hanem Pintér Sándor biztosít áthidaló kölcsönt Pécsnek – ráadásul egyből két évre, amit persze most is vissza kell fizetni.

Nem rossz “üzlet” ez

– A banki számláink lemondásával évente 130-180 millió forint “kezelési költségtől” szabadultunk meg, tehát ennyi pénzzel már biztosan beljebb vagyunk, ami nem kevés – magyarázta forrásunk, aki szerint nagyjából két évre lesz szükség ahhoz, hogy Pécs teljesen újrahúzza az önkormányzat (tulajdonképpen a Polgármesteri Hivatal) működését. – Bár sokan negatívan látják ezeket a folyamatokat; de ez azért van, mert nem tudják, hogyan működik a “Hivatali Rendszer”. Mi örülünk annak, hogy végre nem egyedül kell matekoznunk a költségvetéssel, hanem onnan kaptunk segítséget és persze jóváhagyást, ahol rendszerszintű változásokat is el tudnak érni.

hirdetés

HOZZÁSZÓLÁSOK

Facebook

Twitter