Nagyban gyártották a hamis útleveleket a pécsi kormányhivatalban

A kilencfős csapat két hónap alatt 49 okmányt állított ki, ráadásul aprópénzért, mindössze 80 eurót kaptak fejenként. Meg most akár 24 évet a börtönben.

Hivatali vesztegetés és más bűncselekmények miatt emelt vádat a Pécsi Járási és Nyomozó Ügyészség egy kilencfős – hamis magyar útlevelek kiállíttatásával foglalkozó – bűnszervezet ellen – közölte a vádhatóság csütörtökön.

hirdetés

A Baranya Megyei Főügyészség közleménye szerint a bűnözői csoport korábban honosítási eljárás során magyar állampolgárságot szerzett személyek okmányait, adatait használta. Azokat tőlük megvásárolták, illetve – más, illegális módon – megszerezték, meghamisították.

A vád szerint az elkövetők ezen okmányokkal igényeltek magyar útleveleket külföldiek részére kormányhivatalokban. A tisztviselők közreműködésével a külföldi állampolgárok más személyek adataival, de saját arcképükkel és ujjlenyomatukkal szereztek valótlan tartalmú útleveleket.

A tájékoztató arra is kitért, hogy a bűnszervezet tagjai a feladatokat felosztották egymás között: voltak, akik az okmányok beszerzésében, külföldiek beszervezésében és szállításában működtek közre. A bűnözői csoport közvetítő tagjai a megvesztegetett kormánytisztviselőkkel tartották a kapcsolatot – részletezte az ügyészség.

A bűnszervezet tagjai tavaly januárban és februárban 49 külföldi részére készíttettek magyar útlevelet Pécsett; a közreműködésért a kormányhivatalnok személyenként 80 eurót kapott.

A külföldiek 10-12 ezer eurót fizettek egy-egy valótlan útlevélért. A nyomozás során mintegy 96 ezer eurót, 16 millió forintot, illetve nagy értékű gépjárműveket foglaltak le.

A csoportot az ügyészség mintegy száz rendbeli bűncselekménnyel vádolja. Ezek közül a legsúlyosabb kettőtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő, mivel azonban azokat bűnszervezetben követték el, a büntetés felső határa 24 év – közölték. (MTI)

HOZZÁSZÓLÁSOK

Facebook

Twitter