Nagyon megfigyelik a dunai határt

Hőkamerával, radarral és nappali kamerákkal is figyelik mostantól a Duna déli szakaszát. De még a megfigyelő pontokat is megfigyelik Mohácsról.

Megújult a folyami határőrizeti rendszer a Duna déli szakaszán. 400 millióba került, hogy megoldják a határ és a vízi határátkelőhely között lévő mintegy 16 kilométeres szakasz folyamatos felügyeletét.

Kalmár Ádám, a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság idegenrendészeti osztályának vezetője csütörtöki sajtótájékoztatóján Mohácson elmondta: eddig ezt a szakaszt nem tudták folyamatosan ellenőrizni, csak járőrözéssel biztosították a Duna határbiztonságát.

Többek között egy-egy, mintegy 40 méteres – nagy hatótávolságú hőkamerával, radarral és nappali kamerákkal is ellátott tornyból figyelik a szakaszt Mohácsnál és Kölkednél. De még a megfigyelő pontokat is megfigyelik – biztos, ami biztos. A tornyokat ugyanis önálló biztonsági rendszerrel, térfigyelő kamerákkal és mozgásérzékelőkkel látták el a rongálások megelőzése érdekében. 

A nappali és a hőkamerák, valamint a radarok folyamatos, együttes működése révén már nagy távolságból észlelhetővé és megfigyelhetővé válnak a Dunán közlekedő járművek és emberek. A tornyok vezérlését és az onnan érkező információk feldolgozását Mohácson végzik.

Megújult a folyami határőrizeti rendszer a Duna déli szakasz

Kalmár Ádám a Duna határbiztonságáról elmondta: migrációs szempontból csendes határszakasznak számít a Duna, évente 8-10 illegális határátlépés történik. Ennél valamivel nagyobb számban, évente 15-20 esetben kapnak el csempészeket, akik elsősorban cigarettát próbálnak Magyarországra hozni.(MTI)

MTI fotók: Sóki Tamás

MONDD EL, NE TARTSD MAGADBAN A VÉLEMÉNYED!

Facebook

Twitter

Google Plus