Nálunk van a legtöbb zsákfalu!

Egy friss kutatás szerint igen jól állunk zsákfalvakból, szinte egymást érik Baranyában a pár száz fős települések. Minden második zsáfalu a Dél-Dunántúlon van. Na, de mit is jelent ez?

A Lechner Tudásközpont készített egy felmérést, amiben a magyarországi zsákfalvakat téréképzeték fel. Szószerint!

hirdetés

Baranya rendkívül jól el van látva zsákfalvakkal, ami nem épp a legjobb hír.

zsáfalvak

A kutatást készítő cég szerint az 507 ilyen magyar települést ábrázoló térképen jól látható, hogy az 1000 főnél kisebb zsákfalvak az ország azon térségeiben koncentrálódnak, ahol a településhálózat fejlődését a domborzat határozta meg: Baranya, Borsod-Abaúj-Zemplén, Somogy és Zala megyében.

Minden második zsáfalu a Dél-Dunántúlon található, további ötödük pedig az Északi-középhegységben.

A kutatás szerint a magyar lakosság 2.5%-a él zsáffalvakban. Közös jellemzője ezeknek a településeknek, az 1000 főnél kisebb zsáktelepüléseken a munkanélküliség magasabb, az egy lakosra jutó nettó jövedelem pedig alacsonyabb, mint az azonos nagyságú nem zsákhelyzetűek átlaga.

A kisebb zsákfalvak lakossága folyamatosan öregszik, viszont kevesebb a bűnözés és nyugodtság van. Sok település él is ezzel a fílinggel.

– Békés, egyedi hangulatuk varázsát felismerve minden ötödik zsáktelepülés kínál falusi szálláslehetőséget. Ennek lakosszámra vetített értékében három apró település jár élen: az őrségi Felsőszenterzsébet, a csereháti Irota és az Aggteleki-karsztvidéken Teresztenye. Összesített turisztikai látogatottságát tekintve pedig Fenyőfő, Füzér, Háromhuta, Nagybörzsöny, Óbánya és Velem kiemelkedő – mondja a kutatás.

hirdetés

HOZZÁSZÓLÁSOK

Facebook

Twitter