Nanotechnológia, chipek és mesterséges megtermékenyítés Pécsen

A mesterséges megtermékenyítési technikák hatásfokának jelentős emelését célzó kutatás fejeződött be december közepén a Pécsi Tudományegyetemen (PTE) – közölte az intézmény kedden. A közlemény szerint a projektben részt vevő kutatócsoportok olyan molekuláris biomarkerek azonosítását végezték el, amelyek az egészséges embriót jellemzik, és előre jelzik a sikeres terhesség kialakulásának valószínűségét.

Hozzátették, “az eredmények rutinszerű klinikai alkalmazása olyan nanotechnológiára épülő gyorstesztek kifejlesztését követeli meg, amelyek költséghatékonyan és reprodukálhatóan képesek a minták diagnosztikai vizsgálatára”.

hirdetés

A PTE kutatócsoportja számos hazai és nemzetközi intézménnyel alakított ki együttműködést azzal a céllal, hogy a birtokába kerüljön a speciális, klinikai célokra is alkalmas chiptechnika megvalósításának technológiája – olvasható az írásos összefoglalóban.

A nyolc hónapon át tartó kutatás az Európai Szociális Alap 299,2 millió forintos, európai uniós támogatásával valósult meg.

A közleményben úgy fogalmaztak: a magyarországi és a fejlett világbeli negatív demográfiai változások “időzített bombát jelentenek társadalmi és gazdasági szempontból egyaránt”.

(MTI)

hirdetés

HOZZÁSZÓLÁSOK

Facebook

Twitter