Nem fizetik be a bírságot a bliccelők, ezért csökkentik a büntetést Pécsen

Közel 900 millió forinttal lógnak a Tüke Busznak (és a Biokomnak) azok a bliccelők, akik jegy vagy bérlet nélkül próbáltak meg buszozni Pécsen. Most új módszert próbál ki az önkormányzat, szigorúbb büntetés helyett inkább csökkentik a bírságokat.

Egy rettenetesen hosszú és bonyolult előterjejesztésből derül ki, hogy változások lesznek a büntipénzben, ha a pécsi közgyűlés csütörtökön rábólint. Mi elolvastuk, hogy Önnek ne kelljen, és össze is foglaljuk röviden.

hirdetés

A lényeg, hogy a Biokomnál úgy látják (közel másfél éve már ez a cég szervezi a pécsi tömegközlekedést, nem a Tüke Busz, aminek szinte már “csak” járművei vannak lényegében – a szerk.) túl magasak a bírságok (szaknyelven: pótdíj), amit már nem tudnak befizetni az emberek. Ha kevesebb lenne a büntetés összege, akkor azt viszont inkább befizetnék – vélik a cégnél.

Ezért a Közlekedésszervező cég azt javasolja, hogy egyszerűsíteni kell a büntetéseket és meg kell szüntetni az úgynevezett 4 lépcsős pótdíj-meghatározást. Vagyis, ha a Közgyűlés csütörtökön rábólint, akkor

a 10 ezer forintos büntetést 15 napon belül

lehet befizetni.

Ha csak később (15 napon túl) tudja valaki rendezni ezt az összeget,

akkor már ez 20 ezerbe fog kerülni neki

– a korábbi 30 ezer helyett.

A Biokom szerint mindez nem okozna bevételkiesést a cégnek, szóval el lehet fogadni a javaslatukat.

HOZZÁSZÓLÁSOK

Facebook

Twitter