Nem küldte börtönbe a hajléktalant a pécsi bíró

Gyakorlatilag felmentette a bíróság azt a férfit, akinek ugyan nincs hivatalosan lakcíme, de azért van hol aludnia. Ezt a bíró is elfogadta, aki szerint a jogvédők nagy hibát követtek el, amikor a “hajléktalan törvény” miatt nem emeltek szót.

Nem vétett semmilyen szabályt, nem sértett törvényt Gyulai István, ezért a pécsi bíróság (pontosabban a bírósági titkár) elengedte a férfit. A rendőrség sem fellebbezett a döntés ellen, így jogerősen is szabadon távozhatott a 60 éves férfi, akinek bár nincs lakcíme, de van hol aludnia – derült ki a tárgyaláson.

hirdetés

_MG_9644 másolata

Dr. Sugár Katalin bírósági titkár indoklásában közölte, még “kiforratlan” ez az új jogszabály, pontosabban a vonatkozó törvény módosítása, amely szerinte egyébként is inkább Budapestre vonatkozik, ott ugyanis “a helyzet tarthatatlan”, valamit pedig tenni kell. Mindezek mellett minden egyes ügyet egyedileg kell elbírálni, nem lehet “egy kaptafára” ítélkezni.

A titkár kiemelete azt is, megdöbbentő volt számára, hogy a nyáron megjelent jogszabály után egyetlen jogvédő szervezet sem tiltakozott, ezzel pedig komoly mulasztást követtek el.

Gyulai István a bíróságon is elismerte, hogy “életvitelszerűen él az utcán”, onnan is gyűjtötték be október 24-én a rendőrök. Egy barátja születésnapját ünnepelték, “berúgott, elesett és elaludt” – mivel fájdalomcsillapítóra ivott, és semmi mást nem akart csak azt, hogy “békén hagyják”. Egy fa viskóban “lakik” egyébként immár két hónapja, amit egy “barátja adott kölcsönbe neki”, és elsősorban egészségi állapota miatt nem megy hajléktalan szállóra. Ha jó idő van, akkor inkább a kiserdőben alszik Uránvárosban. A bíróság mindezeket elfogadta, vagyis úgy tekintettték, hogy bár hivatalos lakcíme nincs, de van tető a feje felett.

A férfi egyébként Belgiumban született, szülei ’56-os menekültek voltak; van egy 35 éves lánya. Lapunknak adott egy rövid interjút is a tárgyalás után és megengedte, hogy fotókat is készítsünk róla.

– Egy éves voltam, amikor hazajöttünk, azóta is Pécsen élek. Rokkantnyugdíjas voltam 30 évig, de tavaly elvették ezt is. Általános után sok szakmát elkezdtem, de nem fejeztem be. Lógtunk a haverokkal, volt egy P20-as motorom azt hajtottam a városban, ja és az Apolló moziban mulattuk az időt, minden filmen ott ültünk az első sorban, nagyon élveztem. Végül traktorosként dolgoztam – mondta elégedetten Pista, aki csak azon idegeskedett egy kicsit, hogy most épp egy forintja sincs, így cigit sem tud venni, pedig nagyon jó lenne már a pár napos őrizet után rágyújtani.

Akit egyébként érdekel maga a rövid tárgyalás is, az ezt a videót nézze meg:

hirdetés

HOZZÁSZÓLÁSOK

Facebook

Twitter