Nem lehet (újra) uránbányát nyitni Pécs mellett!

Legalábbis ott, ahol eddig tervezték – tudtuk meg Kővári Jánostól. Az ÖPE elnöke szerint a Környezetvédelmi Hatóság ugyanis elfogadta a szervezet kifogásait, és nem adtak engedélyt a kitermelésre. Kőváriék szerint a bánya súlyosan veszélyeztetné Pécs és környéke ivóvíz ellátását, valamint durván roncsolna természetvédelmi területeket.

Még tavaly röppent fel a hír, hogy egy cég, a Magyar Urán Resources Kft. komolyan fontolóra vette, hogy újra uránt bányászna a Mecsekben, egészen pontosan Kővágószőlösön. A Baranya Megyei Kormányhivataltól meg is kapták az engedélyt a hatásvizsgálatokra. A cég

hirdetés

évi 1,2 millió tonna uránércet akart a felszínre hozni, amit 500-1200 méteres mélységből bányásztak volna ki.

A bányát majdnem 30 évig szerették volna működtetni (2021-től), de eleinte csak 15 ember, majd a 6. évtől 360 szakképzett, illetve a 7. évtől 760 szakképzett vájárt foglalkoztattak volna.

Hivatalos dokumentumok szerint a tervezett bánya Pécsre, Abaligetre, Bakonyára, Bicsérdre, Cserkútra, Hetvehelyre, Kővágótöttösre, Orfűre és Pellérdre lett volna közvetlen hatással.

A cég végül idén tavasszal környezetvédelmi engedélykérelmet nyújtott be, amit viszont az ÖPE megvétózott.

Az Összefogás Pécsért beleállt a cégbe

Az LMP mellett az ÖPE volt az, amelyik kezdettől fogva fúrta az egész projektet. Az ÖPE szerint ugyanis a bánya újra nyitása komolyan veszélyeztette volna Pécs (és a fenti települések) ivóvízbázisait, ráadásul a bánya természetvédelmi területen lett volna.

Kővári János ma azt mondta szerkesztőségünknek, hogy a Hatóság befogadta a kifogásaikat és nem adott engedélyt az érintett cégnek.

Pécs semmit nem nyert volna az egésszel?

Ezt állítja Kővári, aki szerint a cég nem fizetett volna helyi adót Pécsnek (hiszen nem Pécsen termelt volna); ráadásul “hozott munkaerőt” alkalamzott volna a cég, mivel a városban már nincs szakképzés, tehát vájárok sincsenek ekkora számban, és egyedül az állam kapott volna valamennyi bányajáradékot.

hirdetés

HOZZÁSZÓLÁSOK

Facebook

Twitter