“Nem leszünk hatalmi játszmák részesei”

A napokban a helyi netes sajtó egy része foglalkozott azzal, hogy Pécsen nem árulhatják a Fedél nélkült a hajléktalanok és így nem juthatnak legálisan pénzhez. A hír kapcsán megkerestük a Támasz Alapítványt. A beszélgetésből azonban sok más is kiderült – túl azon, hogy bárki azt árul, amit akar. Interjú Hajdu Krisztiánnal, az alapítvány szakmai vezetőjével.

Miért nem árulhatnak Fedél nélkült a hajléktalanok?

Árulhatnak! Nekünk ahhoz semmi közünk egyébként. Mi az elsők között voltunk, akik saját újságot csináltunk (Itthon – otthontalanul), hogy a bevétellel segítsük az elesetteket.

marsalkó péter

Akkor most mi a gond?

Félreértés van. A Fedél Nélkül-ről tudni kell, hogy az nem azonos avval a fénymásolattal, amit koszosan és gyűrötten sokszor az ember orra alá dugnak az utcán. Az eredeti Fedél Nélkül-t  meg kell vásárolni Budapestről, ahol készítik, nem lehet fénymásolni, az árulásnak pedig fontos szabályai vannak: csak kijelölt helyen lehet árusítani, nem lehet zavaróan, részegen, stb.. Tőlünk azt kérték a fővárosi kollégák, hogy legyünk egy elosztó központ és lássuk el a „terjesztés” felügyeletét és kontrollját. Mi erre mondtuk azt, hogy erre sajnos nincs erőnk, pénzünk és kapacitásunk. Emellett mi azokban a hajléktalan emberekben és aktivista segítőikben, akik minket ezzel a kéréssel megkerestek, nem láttuk azt a garanciát, hogy az újság utcára viteléből ne legyen probléma.

Mostanában igencsak megszaporodtak az aktivisták „hajléktalanmentő” akciói. Köszönhetően talán annak, hogy a nagypolitika kommunikációs témává emelte a problémát (pl. hajléktalanok kitiltása, alvóhelyek elkerítése, stb.)

A mi problémánk az alapvetően, hogy azok az „aktivisták”, akik most a zászlójukra tűzik a hajléktalanságot, jól köthetőek egy bizonyos politikai érdekkörhöz, és az, amit jótékonysági ételosztásnak hirdetnek, valójában pártjelképekbe bújtatott politikai akciók. Ők nem éjszaka visznek csendben takarót és forró teát a hajléktalan embereknek, hanem jól látható helyen és módon, hangosan ételt osztanak. Mi, itt az alapítványál teljes mértékben tiszteletben tartjuk bárki világnézetét, politikai, ideológiai hovatartozását (mi is sokfélék vagyunk), éppen ezért egyik politikai párt, érdekkör akciójának, hatalmi játszmájának sem kívánunk részesei lenni – ezt nem is tehetjük, mert ez a valódi civilség lényege!

10914789_10203877181995331_6606038518508101280_o

csik_hirdetés2

Pécsett egyébként mi a helyzet? Mennyi hajléktalan van most?

Az emberek általában azokat tekintik hajléktalannak (mert rajtuk már látszik), akik az utcán élik életüket. A fogalom azonban szakmailag nem egyenlő ezzel. Kollégáink, akik a nap 24 órájában járják a terepet 500 ilyen, utcán élő emberrel vannak kapcsolatban.

Korábban arról lehetett hallani, hogy kb. 2000 hajléktalan van Pécsen. 

Mint mondtam, ez nem ilyen egyszerű. Összességében 1500 szociálisan rászoruló emberrel vagyunk kapcsolatban, de nem jelenthető ki, hogy mindegyikük az átlagember fogalma szerinti hajléktalan lenne.

Önök szerint bevált a pécsi “hajléktalan rendelet”?

Nem tartjuk jó megoldásnak a hajléktalanok büntetését, valójában ez csak rövidtávon nyújt valamiféle választ, és amúgy drága is, mert az elzárás költségesebb a hajléktalan-ellátásnál. (Pécsen eddig még nem volt példa elzárásra, de Hajdu igazát ez a cikk jól illusztrálja – a szerk.) Az is igaz azonban, hogy az utcán sok olyan ember él, aki tényleg problémát, veszélyt rejt és jogos igénynek tartjuk a lakosság vagy az önkormányzat részéről, hogy erre megoldást keressen. És az is igaz, hogy a közterületi életvitelszerű tartózkodás tilalma, büntethetősége erre nyújt  egyfajta választ, csak nem a legjobbat. A probléma megoldására egyébként vannak szakmai tervek, de ehhez nagyon sok kérdést, elvet, jogszabályt újra kellene gondolni, tehát csak hosszútávon lenne eredménye.

1618314_10203261718169120_3158441511522684180_o

SZOLGÁLATI KÖZLEMÉNY

A fotókon nem hajléktalan emberek szerepelnek, a képek csupán illusztrációk. A fotókat Marsalkó Péter pécsi fotóművész készítette.

MONDD EL, NE TARTSD MAGADBAN A VÉLEMÉNYED!

Facebook

Twitter