Nem múlhat el kulturális esemény trollkodás nélkül Pécsen

Hat alkotásból álló szoborparkot avattak fel a Zsolnay Kulturális Negyedben. A szobrokat a PTE-s diákok készítették. De itt még nincs vége a történetnek.

– Évente több százezer ember keresi fel a Negyedet, így az alkotások széles közönséghez juthatnak el. Mindezzel akár későbbi karrierjük, előmenetelük is komoly segítséget kaphat – mondta Páva Zsolt a megnyitón.

hirdetés

Dr. Lakner Tamás, a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kar dékánja szerint a Zsolnay Negyed környezete tökéletesen szolgálja azt, hogy a szobrokat megtekintve a látogatók át tudják élni az igazi, befogadói művészi élményt.

– Nagyon örülök annak, hogy a vezetésem alatt tudott elindulni ez a projekt, és bízom benne, hogy a fiatalok a saját alkotásaikat látva még inkább látogatni és használni fogják ezt a gyönyörű teret – tette hozzá Vincze Balázs, a ZSÖK ügyvezetője.

Hat mű kapott helyet a Negyedben, legtöbbjük kőből készült, de van egy beton alkotás is. A tanszék elmúlt húsz éves történetének kiemelkedő kültéri munkái ezek, reprezentálva a néhány méterrel odébb fekvő épületben zajló művészeti munkát, egyúttal új funkciót adva a parknak.

rieu banner3

A művész, aki letiltotta a szobrait (bár senki se kérte, hogy állítsa ki azokat)

A szoborpark nem hagyta hidegen azt a Böszörményi Istvánt sem, aki azzal lett híres, hogy liszttel önötte nyakon a valóban igen ronda Weöres Sándor szobrot a Király utcában. A “Garázda” azt írta most közösségi oldalán, hogy

Amíg papírom van arról, hogy garázda vagyok, és azt jogerős bírói döntés nem vonja vissza.
Amíg Kligl Sándor szobra ott áll Pécs belvárosában.
Amíg nem indul eljárás, a Kligl-zsűri jegyzőkönyvek meghamisítói ellen.
Amíg nem vizsgálják ki a Kligl szobormegbízásainak korrupciós szálait, és nem vonják felelősségre az érintetteket.
Amíg az utolsó fillérig nem szerzik vissza a Weöres Sándor szoborra kiadott közpénzeket.
Amíg Páva Zsolt, saját zsebből vissza nem fizeti, a Leonardo-remake kiállítás deficitét.
Amíg az így visszaszerzett pénzeket maradéktalanul, új, modern művek létrehozására nem fordítják.
Addig senki se gondolja, hogy ebben a KIBASZOTT VÁROSBAN, egyetlen szobromat is felállítom.

13320719_10209411130457455_100339749891105125_o

Böszörményinek nem ez volt az első “kibaszottos” kirohanása, a legutóbbiról ITT írtunk. Úgy tudjuk egyébként, hogy sem most, sem pedig korábban nem kapott felkérést egyik művel kiállítására sem, tehát ez a “letiltás” inkább szimbolikus jellegű lehet a részéről.

UPDATE: Több mint egy éve kapott felkérést a lisztes művész?

Böszörményi István cikkünk megjelenése után reagált – lent, a hozzászólások között olvasható.

Azt írja:

“Valójában Lengyel Péter dékánhelyettes két alkalommal is felkért a doktori diplomamunkám régóta húzódó felállítására, 2014 januárjában, és 2015 márciusában. Utóbbi alkalommal konkrétan erre a helyszínre.”

A “kibaszottos” nyilatkozattal kapcsolatban megismételte, amit mi is leírtunk, hogy az egy “moratórium, amelynek lejárata nem rajta múlik”.

UPDATE2: A Művészeti Kar dékánja dékánhelyettese szerint “butaságot csinál Böszörményi”

Inkább személyes ellentét feszülhet Böszörményi és Lengyel között, legalábbis az első “kibaszottos” levélből ez olvasható ki, ami tavaly márciusban került ki a világhálóra. Akkor egyébként Lengyel Péter, a művkar dékánja dékánhelyettese azt mondta ezzel kapcsolatban, hogy “Butaságnak tartja Böszörményi tiltó gesztusát. Mi értelme annak, hogy nem állítunk fel egy jó szobrot, mert a városban már áll egy rossz? – tette fel a nagy kérdést.

HOZZÁSZÓLÁSOK

Facebook

Twitter