Nem szeretnek fizetést emelni Baranyában

Cudar adatokkal jött ki a KSH, a legfrissebb jelentés szerint ugyan vannak pozitív változások tavalyhoz képest, Baranyában például bővült a foglalkoztatottak létszáma, miközben a munkanélkülieké és a gazdaságilag inaktívaké csökkent, de a keresetek az országos átlaghoz képest alig, mindössze 0,7%-kal emelkedtek.

Ráadásul a 19 megye közül mindössze 6 van olyan, ahol alacsonyabbak a fizetések, mint Baranyában. Nálunk a nettó átlagkereset 128 ezer forint havonta, (Budapestet nem számítva) Győr-Moson-Sopron megyében keresnek a legjobban, ott 169 ezret visznek haza havonta átlagosan. A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyeiek nem lehetnek boldogak, náluk ugyanis viszont csak 110 ezer a nettó átlagbér.

hirdetés

Baranya KSH

A KSH baranyai adatai szerint kevesebb álláskeresőt tartottak nyilván, mint egy éve, de a tartósan munka nélkül lévők aránya emelkedett. A baranyai székhelyű gazdasági szervezetek új beruházásainak teljesítményértéke összehasonlító áron számítva mindössze háromnegyede volt a tavaly ilyenkorinak.

A legalább 5 főt foglalkoztató ipari vállalkozások Baranyában működő telepeinek termelése 1,7%-kal emelkedett, a megyei székhelyű közép- és nagyvállalkozásoké stagnált. A legalább 5 főt foglalkoztató baranyai székhelyű építőipari vállalkozások termelési értéke 11,2%-kal nőtt.

A használatba vett lakások száma lényegében nem változott, a kiadott új lakásépítési engedélyeké ugyanakkor 58%-kal csökkent.

A kereskedelmi szálláshelyek bevételei – elsősorban a hazai forgalom bővülésének köszönhetően – 11%-kal növekedtek – jegyzi meg a KSH összefoglalója.

hirdetés

HOZZÁSZÓLÁSOK

Facebook

Twitter