Nem véletlenül döglöttünk meg majdnem a forróságtól júliusban

Erre immár tudományos magyarázat is született. Az idei július az elmúlt 135 év legmelegebb hónapja volt a Földön. És még lehet melegebb!!!

Csaknem bizonyos, hogy a forróság szempontjából 2015 megdönti majd a tavaly felállított rekordot – közölte az MTI az időjárás adatait 1880 óta megfigyelő Nemzeti Óceán- és Légköri Hivatalra (NOAA) hivatkozva.

hirdetés

A júliusi középhőmérséklet 16,6 Celsius fok volt, ami meghaladta az 1998-ban és 2010-ben mért csúcsot.

– A Föld melegszik. Továbbra is melegedni fog. Ezt bizonyítják úja és újra az adataink” – jelentette ki Jake Couch, a hivatal klímakutatója.

A NOAA megállapításai egybecsengenek az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) és a japán meteorológiai szolgálat (JMA) egymástól függetlenül végzett számításaival. A NOAA szerint az idei esztendő első hét esztendeje minden idők legmelegebb – januártól júliusig tartó – időszaka volt, 14,7 fokos középhőmérséklettel, ami 0,85 Celsius fokkal (1,53 Fahrenheit fokkal) volt magasabb a 20. század átlagánál.

Couch elmondta, hogy az idei felmelegedéshez az emberi tevékenység okozta klímaváltozás mellett hozzájárult a csendes-óceáni térségben az El Nino éghajlati jelenség idén tapasztalt, csaknem rekorderejű hatása.

A NOAA jelentése szerint rekordok dőltek meg Európa és a Közel-Kelet egyes részein, Dél-Amerikában, Közép-Ázsiában és az Egyesült Államok nyugati részén. A mostani volt a legmelegebb július Ausztráliában is, ahol 1767 óta mérik a hőmérsékletet.

hirdetés

HOZZÁSZÓLÁSOK

Facebook

Twitter