Roma Oktatási és Kulturális Központ lesz Baranyában

A nemzeti kisebbségek kultúrája csak akkor lehet erős, ha a többség úgy tekint rá, mint ami az övé is – mondta az emberi erőforrások minisztere Pécsett szombaton. Balog Zoltán a város főterén rendezett Pécsi Nemzetiségi Ünnepen az indiai függetlenségi mozgalom vezéralakját, Mahatma Gandhit idézve úgy fogalmazott: ha meg akarjuk változtatni a világot, “nekünk kell a változássá lennünk”.

A miniszter az eseményhez kapcsolódó sajtótájékoztatón bejelentette: Baranyában Nemzetiségi-Roma Módszertani, Oktatási és Kulturális Központ létesül a nemzetiségi kultúra jobb megismerésére.

hirdetés

A helyszínen kiosztott sajtóanyagban szerepel, hogy a 844 millió forintos, európai uniós pályázati támogatást élvező, november végéig megvalósuló projekt öt elemből áll és Pécsett, Komlón, Nagynyárádon, továbbá Alsószentmártonban valósul meg.

Őri László (Fidesz-KDNP), Pécs alpolgármestere a Pécsi Nemzetiségi Ünnepen mondott beszédében kiemelte: a baranyai megyeszékhelyen tíz nemzetiség él együtt évszázadok óta békében, egymás kultúráját erősítve. “Pécs ebből a békés egymás mellett élésből nemcsak az országnak, hanem a világnak is példát mutat” – hangsúlyozta.

Az egész napos ingyenes rendezvényen számos családi programmal, bábelőadással, népi játszóházzal, kézműves foglalkozásokkal, és nemzetiségek jellegzetes ételeivel, koncertekkel várták az érdeklődőket.

(MTI Fotó: Sóki Tamás)

hirdetés

HOZZÁSZÓLÁSOK

Facebook

Twitter