Node hova tűnt Havas Jon? Konteóvadászat a Trónok harca szerkesztőjével

Rengeteg váratlan fordulatával és sötét titkával a Trónok harca jó ideje a konteó rajongók kedvenc vadászterülete, pláne hogy a sorozat előző évada egy ordas nagy cliffhangerrel ért véget. Tényleg halott Havas Jon? Kicsoda Jon anyja? No és Tyrion apja? Stemler Miklóssal, a regények magyar kiadásának szerkesztőjével beszélgettünk, akinek munkaköri kötelessége a teóriák ismerete. Súlyos konteók, kizárólag Trónok harca rajongóknak!

Havas Jon2

hirdetés

Kezdjük azzal a kérdéssel, ami lassan egy éve okoz álmatlan éjszakákat (illetve a könyveket is olvasóknak öt éve) nekünk: Havas Jon valóban halott, vagy visszatér valamilyen módon? A neten ezernyi, sok esetben teljesen elvadult teóriát lehet olvasni ezzel kapcsolatban, ám a szerkesztő szerint a legokosabb visszatérni a könyvekhez, ugyanis a gondos olvasók rengeteg nyomot találhatnak George R.R. Martin szövegében. Az eddigi utolsó, ötödik kötet például a Varamyr néven ismert alakváltó történetével indul, aki halálos sebesülésével küzdve kétségbeesetten próbál magának egy emberi testet találni, hogy tovább élhessen. Varamyr nem egy túlzottan fontos szereplő, így annak, hogy Martin ezzel a foglalkozik, nyilván célja van, vélekedik Stemler, mégpedig egy hasonló fordulat előkészítése egy sokkal fontosabb alakváltó karakter, Havas Jon esetében. Abban tehát majdnem teljesen biztosak lehetünk, hogy Jon legfeljebb időlegesen halott, mondja a szerkesztő, a „feltámadás” pontos formája persze többféle lehet.

„Bár nyilván a tévésorozatban ezekből rengeteg elveszik, Martin a könyveiben számtalan utalást, látomást, próféciát használ, amelyek sokszor előrevetítenek későbbi eseményeket a gondos olvasók számára. Persze nem árt vigyázni: sokszor megtévesztések, félrevezetések ezek!” – figyelmeztet a szerkesztő, aki 2003 óta rengeteg időt töltött a regényekkel. A legfontosabb prófécia a titokzatos kijelentés a sárkány három fejéről, ami három Targaryent jelenthet – ők azok, akik szembeszállhatnak a Másokkal. Az első megfejtés egyszerű: Daenerys. No de ki lehet a másik kettő, elvégre a Dany mellett ismert utolsó két Targaryen, Viserys és Aemon mester már halott?

Stemler Miklós itt is Havas Jonra tenné a pénzét, és ezért is biztos abban, hogy valamilyen formában viszontlátjuk ezt a szereplőt. Jon anyja nem ismert, apja viszont igen, nem más, mint Eddard Stark. Na de elképzelhető, hogy a becsületet mindenre többet tartó Ned megcsalja a feleségét? Igencsak nehezen. Szerencsére a szövegek itt is segítenek. Stemler szerint itt kulcsmotívum Ned lázálma a Trónok harcából, amelyben a háború végén megtalálja húgát, akit a hétből három királyi testőr őriz, miután a Targaryen-trónörökös, Rhaegar elrabolta, kirobbantva ezzel a családja bukásához vezető háborút. Node miért őrzik hárman a birodalom legjobb lovagjai közül Lyanna Starkot a háború idején, amikor a király és a trónörökös mellett lenne a helyük? Lyanna ekkor már haldoklik, az ágyat körülötte vér borítja; ebből arra is gondolhatnánk, hogy önmagával végzett, de akkor vajon mi lehetett az az ígéret, amelyet utolsó leheletével még kicsikar Nedből? A szerkesztő szerint ha egymás mellé tesszük a szövegrészleteket, akkor egy sokkal valószínűbb történet kerekedik: a lovagok Rhaegar és Lyanna közös gyermekét, a trón potenciális örökösét őrizték, akinek a születésébe belehalt Lyanna. A „bizonyítékokat” pedig több helyen megtalálhatjuk, például Dany egyik kulcsfontosságú látomásában.

Jon Targaryen mivolta persze a sorozat egyik legrosszabbul leplezett titka, ráadásul jól hozza az archetipikus borongó hős karakterét is. De ki lenne a harmadik sárkány? A szerkesztő szerint egy részeges, kurvázós törpe, Tyrion Lannister. A szövegnyomok itt sokkal kevésbé egyértelműek, mint Jon esetében, de Stemler Miklós szerint összességében így is meggyőzőek. Tyrionról már korán kiderül, hogy titokzatos vonzódást érez a sárkányok iránt, folyamatosan róluk álmodik. A Trónok harca elején valószínűtlen barátságot köt Jonnal, a családja bukását a Falon átvészelő Ameon mester pedig óriásnak nevezi az emberek között. Node hogyan lehetne Tyrion Targaryen? Azt már a történet elején tudjuk, hogy Tywin Lannister segítőként összerúgta a port Aerys királlyal, holott korábban nagyon is baráti volt a viszonyuk. A Sárkányok táncában Martin a kirakós egy újabb darabját rakja le elénk a szerkesztő szerint: Dany és Ser Barristan beszélgetéséből derül ki, hogy Aerys királynak igencsak tetszett Tywin felesége, Tyrion anyja. Gyanús, hogy a szakítás oka az volt, hogy a királynak megtetszett a segítő felesége és teherbe ejtette. Ezután adta fel a hivatalát és ment haza Casterly-hegyre. Tyrion kinézete is sokatmondó: törpe, felemás szemű, a haja szinte fehér. A Targaryenek között találunk hasonlóan furcsa szerzeteket. Innen visszaolvasva pedig egészen más jelentést nyer Tywin utolsó mondata, miután Tyrion lelövi: a „nem vagy a fiam” eszerint nem végtelen csalódásáról szól, hanem teljesen szó szerint értendő: Tyrion valóban nem a fia.

Az új évad mindjárt itt van, már csak néhány hetet kell várnunk arra, hogy kiderüljön, igaza van-e a szerkesztőnek. Vagy nem.

MONDD EL, NE TARTSD MAGADBAN A VÉLEMÉNYED!

Facebook

Twitter