Kilenc évvel később vette észre a pécsi adóiroda vezetője, hogy az MSZP nem fizet(ett) a székházuk után építményadót

És ez most derült ki, ráadásul tavaly már el is adta a párt a pécsi, Tüzér utcai ingatlant. További érdekesség, nem is kellett volna fizetniük, ugyanis ilyenek a szabályok.

Nagy Zoltán, a pécsi önkormányzat adóügyi osztályának vezetője a Magyar Időknek árulta el (a hírt pedig szemlézte az MTI, majd az MTI-t szemlézte az Origo, és így tovább a Lokálig), hogy most vették észre, hogy a pécsi MSZP 2008 óta nem fizet építményadót a pécsi, Tüzér utcai székházuk után. Amit tavaly egyébként el is adott a párt. Vagyis 9 évvel később tűnt fel mindez az adóirodának.

hirdetés

A hatályos jogszabályok szerint az építményadó bevallást 2009. január 15-ig kellett volna megtennie a pártnak. Ennek a kötelezettségének sem az épület értékesítésének (2016. december 6.) időpontjáig, sem a mai napig nem tett eleget – tette hozzá Nagy.

Nem is számít?

A cikk némileg zavarossá válik ettől a ponttól. Mert bár a szakember úgy becsülte, hogy az MSZP-nek éves szinten kb. 600 ezret kellett volna fizetnie, majd

mégis azt mondta, hogy nem kellett volna fizetniük a jelenlegi szabályozás szerint.

– Tekintettel arra, hogy minden párt, így az MSZP is az egyesületekre irányadó szabályok szerint adózik, ha teljesítette volna az adóbevallási kötelezettségét, nyilatkozhatott volna arról: a megelőző évben volt-e társasági adófizetési kötelezettsége. E feltétel esetén

mentesülhetett volna az építményadó megfizetése alól

– közölte Nagy.

Most akkor mi van?

Ha jól értjük, akkor az van, hogy az MSZP-nek be kellett volna vallania az ingatlant, tehát csak ott hibáztak, hogy ezt nem tették meg, mert fizetniük nem kellett volna.

Az MSZP információink szerint értetlenül áll a hír előtt, különösen azért, mivel ez főleg a pécsi adóiroda vezetőjének kompetenciájáról vet fel kérdéseket – szerintük.

Mindeközben a pécsi önkormányzat lapja már azt írja,

“az önkormányzatnál megdöbbenéssel fogadták, hogy ilyesmi előfordulhat egy politikai pártnál,

ezért várhatóan másik szervezeteknél vizsgálatot végeznek”.

hirdetés

HOZZÁSZÓLÁSOK

Facebook

Twitter