Nyomás alatt voltak a Zsolnay dolgozói?

Azért mondtak fel a Zsolnay Poercelánmanufaktúrában, mert nem volt más lehetőségük – állította egy névtelen forrás az RTL híradónak.

Csaknem két hete írt az OK!PÉCS arról, hogy tömegesen mondanak fel a Zsolnay Porcelánmanufaktúránál és mennek át az önkormányzat frissen alapított új cégéhez: a Ledina Kerámia Kft-hez. A munkavállalókat a Tettye Forrásház irodájába hívták össze, ahol dr. Szabó Iván, a város képviseletében eljáró ügyvéd és Katreiner Zoltán a Ledina Kerámia Kft. ügyvezetője tájékoztatta őket röviden, majd több mint százan alá is írták a papírt.

hirdetés

Az RTL Híradójának azonban most egy Zsolnay-s dolgozó azt mondta, szinte kényszerítették őket a felmondásra és az új cégbe való átlépésre. Bár a dolgozó maga is aláírta az új szerződését, a stábtól azt kérte ne mutassák az arcát, sőt a hangját torzítsák el.

 

A riportból az derül ki még, hogy Bachar Najari megbánta, hogy Pécsen feketett be, illetve az MSZP helyi vezetője szerint kérdéses, hogy egy 3 millió forintból alapított cég hogyan és miből tudja majd kifizetni a dolgozók bérét és a várható perköltségeket is.

UPDATE: 

Mintha egy gengszterfilmet néznék, olyan a Zsolnay története

Ezzel a címmel jelent meg egy összefoglaló a mai Népszabadságban. „Mintha egy filmet néznék. Gengszterfilmet. Csak bámulok.” Így beszélt a Zsolnay Porcelánmanufaktúra egyik volt dolgozója a lapnak, amikor arról kérdezték, hogyan élte meg az elmúlt fél évet a gyárban.

A cikk egyébként sok újdonságot nem tartalmaz, de elég alaposan veszi végig a gyár elmúlt pár évét. Így a Simicska Lajos közeli vállalkozás bejelntkezésétől, annak 1 forintos visszaadásáig. Majd Bachar Najari Pécsre érkezését és annak körülményeiről írnak, illetve a trükközésekről, amelyekkel azután élt a többségi tulajdonos, hogy az ígéretek ellenére több százmilliós hitel maradt a nyakán.

Végül az elmúlt pár hét eseményei következnek, szó esik a várható sok milliárdos megrendelésről is, amiről még Hoppál Péter is beszélt. Majd a végszó: Ha a Zsolnay – kormánypárti kapcsolatainak és az állami megrendeléseknek köszönhetően – talpra áll, az Pécsnek jó. Bachar Najari nyilatkozatai viszont ronthatják a város vonzerejét a külföldi befektetők előtt, akik tíz éve amúgy is nagy ívben elkerülik Pécset.

HOZZÁSZÓLÁSOK

Facebook

Twitter