Nyugalmat és fellendülést hozhat Pécsnek Vári Attila

Hat pontban mondjuk el, hogyan jutottunk erre a következtetésre annak ellenére, hogy Vári Attila nem áll szóba az OK!PÉCS-el. 

(Megjegyzés. Bár többször is kerestük Vári Attilát, hogy interjút készítsünk vele; eddig egyikre sem reagált, mint ahogy írásos kérdéseinket is megválaszolatlanul hagyta. Így a most következő “tézisek” csak következtetések, mindezekről nem ismerjük és így közölni sem tudjuk a Fidesz által támogatott pécsi polgármester-jelölt véleményét és álláspontját. Amint elfogadja interjú kérelmeink valamelyikét, feltétlenül tudatni fogjuk az Olvasókkal, cikk formájában. Jó pár kérdésünk van ugyanis!)

Az alap tézisünk az, hogy nyugalmat és fellendülést hozna Pécsnek Vári Attila, amennyiben ő követheti Páva Zsoltot. És ez akkor is így lehet, ha Vári Attila, vagy a Fidesz, amely támogatta, valamiért nem szimpatikus többeknek. Na, de hogyan jutottunk erre a következtetésre?

hirdetés

Pécsen minimum négyfelé kellene szakadnia Péterffy Attilának, ha várost akar vezetni

Már írtunk erről, ezért csak röviden térünk ki erre a pontra. Komoly kockázatokat rejt ugyanis az a helyzet, és komoly kérdéseket vet fel emiatt, hogy mit nyernek a pécsiek azzal, hogy olyan embert választanak meg városvezetőnek, akinek

  • négy “főnöke” van (Tóth Bertalan (MSZP), Gyurcsány Ferenc (DK), Fekete-Győr András (Momentum) és Sneider Tamás (Jobbik)
  • négy politikai akarat, és érdek feszíti majd
  • nincs jóban a pénzosztókkal (kormány)
  • csak ellenzéki hangja lesz a Parlamentben,
  • nincs politikai tapasztalata, így egyezkedni sem tud majd a politikusokkal és döntéshozókkal
  • ellenzékbe húz minden pécsit és a várost is.

Komoly esély van rá tehát, hogy Pécsen egy esetleges ellenzéki (balliberális) győzelem belső harcokat, hatalmi villongásokat, pozíciószerzési-háborút eredményez majd a következő években, mint ahogy ezek elkezdték uralni az elmúlt heteket is.

Ahol az ellenzék vezeti a várost, ott káosz és háború van, pénz pedig alig

Vannak példák is arra, hogyan működnek az ellenzéki városok. Hódmezővásárhelyen Márki-Zay Péter nem nyugalmat hozott, hanem háborút, amit egyértelműen a város szenved el. Nyilván a kormány, és a terület fideszes országgyűlési képviselője, Lázár János sem könnyíti meg a dolgát, de ez “természetes”; ilyen a politika és ez nem is fog megváltozni. Márki-Zay örömmel jelenik meg országos politikai szerepkörben, de sikerét mutatja, hogy egyre többen, köztük már Hadházy Ákos is inkább lelépett a mozgalmától, ami szétesőben van.

Szegedet sokan szeretik pozitív példaként említeni. Erről annnyit, hogy ott éppen a Kereskedelmi és Iparkamara elnöke az, aki Botka László ellen indul el független polgármester-jelöltként, mert nem ért egyet Botka László álláspontjával, aki szerint nem kell nagy ipar Szegedre! (Komoly termelő vállalat ugyanis nincs Szegeden, és Magyarország uniós tagsága óta is “csak” 300 milliárd forintot tudott begyűjteni Szeged “önerőből”, ami persze nem önerő, hiszen kell hozzá a kormány is sok esetben – de ez más kérdés. (Pécsre csak az elmúlt pár évben közel ennyi forrás érkezett!) Ráadásul Botka annyira meggyengült a városban, hogy a DK is kihátrált mögüle, és végül Gyurcsány Ferencnek kellett “megmentenie” a helyzetet. Ami persze nem volt ingyen!

Pécs: stabilitás és lendület

Komoly sikereket tudhat maga mögött Budapest mióta Tarlós István a főpolgármester, még akkor is, ha most kampány van és ennek ellenkezőjét próbálják sokan bebizonyítani. Lehet-e Pécs Tarlós Istvánja Vári Attila?

Tarlós ugyanis Várihoz hasonlóan nem tagja a fidesznek, vagyis nem párttag; viszont élvezi a Fidesz támogatottságát. Kölcsönös egymásra utaltság van Budapesten: a fidesz egymaga gyenge lenne, gyenge lenne Tarlós egymagában; de ketten együtt komoly erőt és támogatottságot tudnak felmutatni.  A legújabb mérések szerint kicsivel több mint minden második ember elégedett Tarlóssal a Fővárosban (és még csak nem is igen kampányol).

Pécsen ugyanerre képes lehet Vári Attila is, bár neki annyival nehezebb a dolga, hogy először nyernie kell. Ha viszont nyer, utána képes lehet kiépíteni ezt a “kölcsönös függést” a Fidesszel, amin a város viszont nyerhet. A kormányzati hátszél ugyanis adhat egy stabilitást a város gazdaságának, amolyan biztos hátteret; míg Vári Attila elég fiatal ahhoz, hogy 43 évesen dinamikus és lendületes legyen.

Nem a Fidesz terveit kell végrehajtania

Vári Attila, mivel nem fidesz tag; élvez bizonyos szabadságot jogi és erkölcsi értelemben is. Tehát neki nem “kell” végrehajtania semmilyen “felsőbb utasítást”; sőt! Tarlós például 15 pontban egyezett meg a miniszterelnökkel, és csak ezután vállalta el, hogy újból megméretteti magát a Fővárosban. Vagyis Várinak lehetősége lenne arra, hogy saját terveit, illetve a pécsiek terveit (amennyiben mondjuk konzultálni fog) adja el és kérje ehhez a Kormány támogatását, és vélhetően ezt meg is fogja majd kapni, ahogy Tarlós is.

Várinak tehát kivételes szabadsága lenne, amin nyerhet a város.

Összejár Orbánnal

A Fidesz-kormányban már-már fetisiszta rajongással tekintenek a sportolókra. Mivel Vári olimpiai bajnok volt, komoly sportolói múltja van és jelene is a Vízilabda Szövetség élén, egészen biztosan megnyílnak előtte olyan ajtók is, amelyek vagy zárva lennének más “földi halandó” polgármesterek előtt, vagy nagyon kitartóan kellene azokon kopogtatni. Mindezek mellett nyílt titok, hogy Orbán Viktorral évente legalább kétszer-háromszor személyesen is szokott találkozni, négyszemközti megbeszéléseken, ami további lehetőség arra, hogy Pécsnek elintézzen ezt-azt.

Nyíltan beszélhet

Nagy előnye Várinak az is, hogy nem köti semmiféle “párt- vagy frakciófegyelem”. Vagyis nem egy párt álláspontját kell mondania, és adott esetben védenie, hanem kimondhatja a saját véleményét bármikor.  Így önálló arculatot építhet magának politikai értelemben, ami egyébként megvan Tarlósnak is.

Mindezek alapján következtettünk arra, hogy Pécs nyerhetne Vári Attilával, aki lényegesen jobb lenne városvezetői szerepben, mint egy pártpolitikus, és lényegesen könnyebb lenne Pécsnek vele, mint egy ellenzéki polgármesterrel. Vári azt mondta az önkormányzati lapnak, hogy az elmúlt 10 évben “romeltakarítás” folyt Pécsen; amit ha nehezen is, de megoldott Páva Zsolt; most azonban jön az építkezés. A célja pedig az, hogy Pécs a 21. század bajnoka legyen.

hirdetés

HOZZÁSZÓLÁSOK

Facebook

Twitter