Nyugodt lehet a Fidesz, nincs kormányváltó hangulat, a legtöbb embert nem is érdekli a politika!

Szinte hasonló eredményeket mérnek a közvéleménykutatók, pártoktól függetlenül. Eszerint a Fidesznél teljes lehet a nyugalom.

Egy nap eltéréssel adta ki legfrissebb kutatási eredményét két mérő cég. Az egyik az inkább kormányközelbe sorolt Nézőpont Intézet (NI), a másik viszont messze van a kormánytól, ők a Závech Reasearch (ZR). Mindketten arra voltak azonban kíváncsiak, mennyire van “kormányváltó hangulat”, mennyire biztos a Fidesz vezetése.

hirdetés

Toronymagasan vezet a Fidesz

A ZR szerint a Fidesz tábora, 27%-ra nőtt, mögötte a Jobbik áll 12%-al, az MSZP súrolja a 10%-ot, a többi párt a kanyarban sincs – 5% alatt vannak.

partok-tamogatottsaga-valasztokoru-800x600-2017.09

A biztos választók esetében erősebbek a számok, de a helyzet ugyanez, ott a Fidesz 44%-al vezet, míg a Jobbik 19%-al a második, az MSZP 17%-al a harmadik, és a DK a negyedik 8%-al. A többiek (LMP, Együtt, Momentum, Liberálisok, stb.) nem érik el az 5%-ot.

partok-tamogatottsaga-biztos-800x600-2017.09

Az ellenzéki szavazók 14%-a sem szeretne más kormányt!

A Nézőpont mérése szerint

nagyon nincs kormányváltó hangulat.

a teljes felnőtt népesség 48 százaléka nem szeretné, ha megbukna 2018-ban a jelenlegi kormány, ezzel szemben mindössze 35 százalék szeretne kormánybukást. Érdekesség, hogy az ellenzéki szimpatizánsok átlagosan 14 százaléka sem szeretne kormánybukást. Az ismeretlen pártpreferenciával bírók 28 százaléka szintén nem szeretné, ha megbukna a kormány.

A választási részvételüket biztosra ígérők körében még kevesebben vannak azok, akik kormánybukást szeretnének. A biztos szavazók körében tíz megkérdezettből közel hat (57 százalék) nem szeretne kormánybukást, ezt csupán harmaduk (34 százalék) támogatná.

1,2 millióval több Fidesz szavazó

A ZR szeirnt a Fidesz jelentős előnnyel vezeti a pártok rangsorát, egymillió kétszázezer fővel nagyobb a tábora, mint a második helyen álló Jobbiknak. Bár a ZR kutatása azt mutatja, hogy a kormány távozását az emberek 43 százaléka, 3,5 millió ember szeretné, akik szerint le is váltható a Fidesz (40%), de

ez a csoport viszont rendkívül heterogén, sokféle politikai nézet követőiből áll.

Talán éppen ezért, de 37 százaléknyian azt feltételezik, hogy nincs esélye egy kormányváltásnak.

A ZR kutatása még egy érdekességre rámutat. Szeptemberben sokkal többen vannak azok, akiket egyetlen párt sem érdekel (37%), vagyis nem foglalkoznak a politikával.

amCharts

hirdetés

HOZZÁSZÓLÁSOK

Facebook

Twitter