Olyat láttunk Pécsett a Momentum fórumán, amit politikai szeánszokon szinte még soha!

Mutatjuk is sorban. Jópár meglepő pillanat akadt ugyanis, még továbbképzésre érkező ellenzéki politikus is.

Javában járja az ország friss pártja a vidéket, csütörtökön ért Pécsre a Momentum Mozgalom (MoMo). Számos meglepetést tartogatott az elsőre unalmasnak ígérkező szeánsz, mondjuk is sorban ezeket.

hirdetés

Nem fért be, ezért hazament az “ellenzék”

Menetrendszerűen jelentek meg a MoMo-ellenes “tüntetők” Pécsen is, számszerint nyolcan. Ilyen molinókkal pózoltak az eseménynek helyet adó Vasutas Művház előtt.

gergő03

hirdetés

Két nagy hibát követtek el: elkéstek, mert csak a kezdés előtt 5 perccel jelentek meg, illetve láthatóan zavarba jöttek a tömegtől. Nem számítottak ennyi emberre, így be sem fértek a terembe. Kénytelenek voltak tehát hazamenni – balhé nélkül.

Szép, fiatal, okos lányok; szép, fiatal, okos fiúk

momo3

Az első, ami feltűnt – miután bejutottunk a zsúfolásig telt terembe, hogy ennyi fiatalt, sőt, kifejezetten csinos, nett és tüchtig fiatalt szinte még sosem láttunk politikai eseményen. Az egyből lejött, hogy a MoMo megfogta a fiatalokat, Pécsett legalábbis biztosan. A fiatalok (18-25) kontra nem (annyira) fiatalok (25-65) aránya tippünk szerint 80:20 volt.

momentum2

Ismerős arcok, avagy továbbképzés

Kevésbé volt meglepő, hogy a Pécsett ismerős ellenzéki-civilek egy része is képviselte magát, vagyis elment a MoMo fórumára. Mint például Heindl Péter, jól ismert aktivista – róla többször is írtunk már, még a rendőrök is lekapcsolták. Akadt azonban a közönség között ex-fideszes képviselő (Körömi Attila), egykori MSZP-s húzóember (Kocsi László) és gyanítjuk, hogy (kommunikációs) továbbképzésre érkező, jelenleg is aktív politikus (Berkecz Balázs, Együtt).

gergő09

Panasznap: Helyi problémák, amik nem is helyi problémák

A fórumon – a szokásos bevezető után a Momentumról és céljaikról, lehetőség volt néhány lakossági kérdésre is. Ebből, illetve az ezt követő kiscsoportos beszélgetésekből is világossá vált, hogy a legtöbb helyinek gondolt és érzett probléma, nem is helyi. Ezt egyébként a MoMo is előszeretettel hangsúlyozta, mégiscsak országgyűlési választásra készülnek egyelőre. Kifejezetten és tényszerűen pécsi, vagy Pécsről szóló probléma valóban nem került elő (legalábbis, amiket mi hallottunk), inkább a “rendszert” tették szóvá az emberek.

momo4

Igény a beszélgetésre és a meghallgatásra

Az teljesen egyértelmű, hogy a MoMo jól ráérzett arra, hogy az emberek szeretnek beszélgetni, na és persze panaszkodni. Ezt nagyon profin vezényelték le, különösen ügyesek voltak a hallgatásban is, ami dícséretes. Noha kicsit olyan szektás hangulatú témavezetés volt egyébként, de kiváló képességű témavezető kommunikátorokkal. Akik képesek emberi nyelven, magyarul és manírok nélkül beszél(get)ni. Mindezek miatt a résztvevők láthatóan jó kedvvel és örömmel folytak bele a beszélgetésekbe, a hangulat remek és kötetlen volt.

gergő07

Közhelyek vagy megoldások?

A számos, felvetett, rendszerszintű problémákra szinte mindig érkezett “megoldási terv” a MoMo-tól, de nehéz volt megmondani, hogy ezek csak közhelyek, utópiák, naív álmok, vagy olyan megoldások, amelyek szakmailag is megállnák a helyüket. Ám ez nem is igazán számít, hiszen a politika nem a tényekről, a szakmáról és az igazságról szól, hanem az érzelmekről. Legalábbis nálunk!

Az tagadhatatlan, hogy a MoMo-sok komolyan veszik magukat, a “közönséget” is és nagyon lelkesek.

gergő02

P.S.: Maradt még kérdés

Ígértük olvasóinknak, hogy feltesszük a kérdéseiket. Erre nem maradt idő, így írásban küldjük el a MoMo-nak, amint válaszolnak ezekre, új cikket írunk vagy ezt frissítjük.

hirdetés

HOZZÁSZÓLÁSOK

Facebook

Twitter