Önkormányzati média: Hatalmas mázlija lesz az új városvezetésnek

Pécsen kiszerveznék az önkormányzati médiacsoportot, a város eladná az üzletrészét. Sokak szerint ezzel ki akarják menteni a médiacéget. Valójában azonban ez egy hatalmas lehetőség az új városvezetés számára. Bárki, bármi is legyen az!

A pécsi politikai sajtó saját szájíze szerint értelmezte azt a tényt, miszerint az önkormányzat szabadulna a médiacégétől, a Pécsi Kommunikációs Központ Kft.-től. Ez a társaság adja ki és működteti az önkormányzati médiumokat, úgy mint a PécsTV-t, a Pécsi Hírek ingyenes hetilapot és a PécsMa.hu online híroldalt. A balliberális helyi sajtó szerint a KESMA, vagyis az ország jobboldali médiumait tömörítő alapítvány, veszi meg majd a “pécsi propagandá”t. Ezek a vélekedések azonban több sebből is véreznek!

hirdetés

A KESMA épp mindent bedarál, nem pedig vásárol

Ha hinni lehet a jól értesült sajtóhíreknek, akkor a KESMA éppen kőkemény nyesegetésben és darálásban van, amit profiltisztításnak is nevezhető. Mi is úgy tudjuk, hogy a cél az, hogy a lehető legjobban, legnagyobb mértékben letisztítsák az országos médiapalettájukat, különös tekintettel a vidéki városokra, illetve az országos termékeikre.

Vagyisa KESMA éppen felszámolja a duplikációkat és a párhuzamosságokat, mert túl sok pénzbe kerül ezek működtetése és felesleges is egy-egy célközönségre több ugyanolyan médiaterméket ráindítani.

Mivel a KESMA-nak Pécsen már vannak érdekeltségei (Új Dunántúli Napló, BAMA.hu) így nem valószínű, hogy a nyakukba akarnak venni még egy online híroldalt (PécsMa), még egy print lapot (Pécsi Hírek) és egy, csak támogatással működő városi televíziót, ami valójában nincs is. (Azért nincs, mert ugyan a műsorszórás joga a PKK-é, de se eszköze, se embere, se stúdiója nincsen. A PécsTV-t egy tartalomgyártó cég állítja elő saját munkatársaival, saját eszközein, saját stúdiójában – a szerk.)

pécsi hírek lap

Mázli az új városvezetésnek

A nyilvánosan is elérhető pénzügyi adatokból is látszik, hogy a PKK finoman szólva sem éppen egy aranybánya; bődületesen égetik a pénzt, mindezek mellett pedig évente 140-200 millió forint közpénzbe kerül(t). Több tucat munkavállaló bérét és járulékát kell kifizetni minden hónapban, fizetni kell a működési költségeket, a nyomdát, a szállítást, a rezsit, stb. És fizetni kellett volna a leépítés költségeit is, ami alsó hangon is sok milliós tétel; ha bezárták, vagy be akarnák zárni a céget.

Azzal viszont, hogy az önkormányzat most kiszáll a cégből, megszabadítják magukat és az új városvezetést is ezektől a terhektől.

Az új városvezetésnek ugyanis lehetősége lesz sokkal olcsóbban elindítani egy új és tiszta médiacéget (ha akar), amit nem terhel több tízmilliós bér és járulék-, netán törvényszerint járó végkielégítés terhe, sem ilyen-olyan szerződéses kötelezettségek; sem semmi.

Rövid- és hosszútávon is mindenképpen olcsóbban jön majd ki az új városvezetés, mint a PKK-val kijött volna.

Szinte napok alatt lehet új hetilapot gyártani Pécsen

Aki kicsit is ismeri a média világát, az tudja, hogy a dizájn összerakása után szinte napok alatt ki lehet jönni a fényre egy hetilappal, vagy egy online újsággal. Technikai értelemben. Ebben semmi bonyolult vagy időigényes nincsen, bár természetesen a tartalom minősége az már egy más kérdés.

Tehát attól senkinek nem kell tartania, hogy a PKK eladásával az új városvezetés szócső nélkül marad. Épp ennek ellenkezője az igaz:

ilyen olcsón még sosem építhettek maguknak szócsövet, mint ősztől.

(Borítófotó: Pécsi Hírek egy 2015-ös címlapi illusztrációja, a Vissza a jövőbe 30. évfordulója “alkalmából”.)

hirdetés

HOZZÁSZÓLÁSOK

Facebook

Twitter