ÖPE: mandulafa és a cselekvő remény

Az Év Európai Fája szavazáson való részvételre buzdította a pécsieket az Összefogás Pécsért Egyesület a Havi-hegyi mandulafa előtti sajtótájékoztatón.

havi_hegy_templom_mandulafa_vozar_kovari

– Ez a fa sok mindent túlélt már, a mögötte lévő templom pedig egyfajta szimbóluma a pécsiségnek, annak, hogy bajban össze kell fogni – mondta Vozár Pál, az ÖPE elnökségi tagja. A korábbi önkormányzati képviselő az Év Európai Fája internetes szavazáson való részvételre buzdította a pécsieket, amelynek elnyerése újra ráirányíthatja a világ figyelmét Pécsre.

hirdetés

Kővári János az ÖPE elnöke ezt követően megindokolta, miért pont ezt a helyszínt választották: – Amikor a 1690-ben, a pestis járvány idején a pécsiek utolsó erejükkel és meglévő hitükkel elkezdték felépíteni a templomot, összefogtak, bár nem tudták, mi lesz a vége, túlélik-e egyáltalán. Ma a város kilátástalan költségvetési helyzete hasonló összefogásért kiált, nem lehet már tovább toldozni-foltozni, nem lehet már terhelni a pécsieket, az önkormányzat ereje már kevés, de összefogással van remény – hangsúlyozta Kővári János, aki a havi-hegyi mandulafa már mostani rügyfakadását is a cselekvő reménység szimbólumának nevezte.

Az Összefogás polgármester-jelöltje a cselekvő remény jegyében ezután újra megerősítette az ÖPE korábban már többször kinyilatkoztatott javaslatát, mely szerint minél hamarabb el kell kezdeni az okosváros-fejlesztéseket, kerülni kell a presztízs-beruházásokat. – Mindezekre pedig a Modern Városok Programból kell a forrásokat felhasználni, és nem látványfürdőre. hanem elektromos buszokra és a városüzemeltetés korszerűsítésére kellene költeni a rendelkezésre álló források legnagyobb részét. Ezzel biztosítva lenne a város jövője.

Végül Kővári bejelentette, felkéri Páva Zsolt polgármestert, hogy közös cselekvés érdekében pályázza meg a város az Európa Zöld Fővárosa címét, ami jövőképet ad a fenntartható fejlesztéshez, a város fejlődéséhez.

Ez utóbbi úgy tűnik, felesleges volt, az önkormányzat ugyanis korábban már közleményben jelezte. Páva Zsolt is beszállt a fa népszerűsítésébe.

A polgármester “a minap intézményekhez, pécsi gazdasági társaságnak címezve írt levelet, amelyben felhívja a figyelmet a téma fontosságára” – tudatta at önkormányzat. Eszerint a levélben emlékeztet arra Páva, hogy egy 2018-ban megrendezett országos versenyen a 35 jelölt előtt a pécsi havihegyi mandulafa nyerte el az év fája címet Magyarországon.

“A csavarodott törzsű, több mint 100 éves fa a Havihegy csúcsán lévő Boldogasszony-templomnál áll ma is.

Mint levelében írja a városvezető, a magyarországi győztes pécsi mandulafa másik 14 mellett immár egy február 28-áig tartó európai versenyben is indul, amelynek győztese az Európai Év Fája címet nyeri el.

A legszebb, szívünkhöz legkedvesebb fára mindenki szavazhat egy online felületen.

„Úgy gondolom, hogy ez az ügy jó alkalom arra, hogy Pécs bizonyítsa aktivitását, a tényt, hogy a helyi lokálpatriotizmus erőteljes. Az elmúlt időszakban mindenkit arra biztattam, szavazzon a pécsi fára, tegyünk együtt azért, hogy győztesként kerülhessünk ki e nemes versengésből!” – írta a polgármester.

Páva Zsolt levelében emlékeztetett arra is, hogy a pécsi önkormányzat az elmúlt közel tíz évben számos ponton bizonyította, hogy a zöld gondolatok, beruházások és kezdeményezések területén az élen kíván járni. Elég csak a megújuló energiaforrások kihasználására, a fásításokra, virágosításokra, természetközeli rekreációs lehetőségek fokozására gondolni” – zárul a felhívás.

hirdetés

HOZZÁSZÓLÁSOK

Facebook

Twitter