Óriási bajban van a teljes magyar vízszolgáltatás

Ráadásul ezt a Kormány saját tanulmánya állapítja meg. Az utolsókat rúgják a cégek a rezsicsökkentés és a különadó (vezetékadó) miatt, a rendszer szószerint elrohadt.

Az Átlátszó hozta ma nyilvánosságra azt a kormányzati dokumentumot, ami igen sötét jövőt fest le a vízszolgáltatók számára. Eszerint

hirdetés

válságos szinthez közelít, egyes helyeken kritikus

a víziközművek állapota országszerte. Kevesebb, mint 20% a megfelelő minősítésű rendszerek aránya – olvasható a Megyei Jogú Városok Szövetsége által a településeknek nemrégiben véleményezésre szétküldött „stratégiai dokumentumban”.

Háromezer-milliárd forint.

Ennyi pénzre lenne szükség a vízközművek felújításához a dokumentum szerint. A gondok okát a szerzők a „műszaki rekonstrukciók és karbantartások hiánya miatti folyamatos állagromlásban” látják.

„A víziközmű-szolgáltatás működtetése a rekonstrukciós elmaradások miatt válságos szinthez közeledik, melynek megoldása a fenntarthatóság, a finanszírozás és a jövőkép újra fogalmazását igényli”

– olvasható a stratégiai dokumentumnak nevezett elemzésben. A szolgáltatók az elmaradásokat likviditási gondokkal magyarázták.

A 2011-es, államvezérelt radikális piaci átalakítás után megmaradt 41 vízközmű-cégből 24 termelt üzemi szinten, 11 mérleg szerint is veszteséget 2015-ben. A társaságok kintlevőségei – zömében lakossági hátralékokból eredően – 25,5 milliárd forintot tettek ki az év végén. Ebből az összegből 8,7 milliárd forint egy éven túli követelés – írja a blog.

Rezsicsökkentés és közműadó

A rezsicsökkentést ugyan nem merik direktben okolni a válságos helyzetért a dokumentum szerzői, de az állami beavatkozást, leginkább államosítást sürgető javaslatok indokai között azért

a díjbefagyasztás mellett ez is megjelenik.

Közvetlenül is nekimegy ugyanakkor az anyag a területet érintő másik emblematikus kormányzati intézkedésnek, a közműadónak: az emiatt veszteségessé vált szolgáltatók állami támogatása mellett a mind a víz-, mind a szennyvíz-hálózat vezetékhossza után megfizetendő adóval

aránytalanul megterhelt vidéki szolgáltatók kompenzálását

a stratégiai dokumentum a többi szolgáltató terhére is szükségesnek tekinti.

A szövegből ugyanakkor adódik a következtetés, hogy a rezsicsökkentés és a különadók egyaránt okai a víziközművek siralmas állapotának. Amelyre példa az is, hogy

a vezetékes víz 26 százaléka el sem jut a fogyasztóhoz, hanem kifolyik valahol a rossz állapotú vezetékeken.

„A megfelelő minősítéssel rendelkező rendszerek száma mára már nem éri el a 20 százalékot, és ez folyamatosan csökken. A hiányzó összeg azonnali biztosítására sem az ellátásért felelősök, sem a víziközmű-szolgáltatók, sem maga a Magyar Állam nem képes, ugyanakkor egyes víziközmű rendszerek állapota kritikus, amely azonnali beavatkozást igényel” – olvasható az Átlátszó birtokába jutott elemzésben.

Akit mélyebben is érdekel a jelentés, az IDE kattintva letöltheti és elolvashatja.

Mi a helyzet a Tettye Forrásházzal?

Ezt egyelőre nem tudjuk, de eljuttatjuk a kérdéseinket a céghez, amint válaszolnak, frissítjük a cikket.

hirdetés

HOZZÁSZÓLÁSOK

Facebook

Twitter