Óriási botrány van a pécsi jogi karon az új dékán miatt!

Meghekkelték a dékánválasztást! Nem is kicsit, nagyon. Természetesen nyakig benne van a politika, de nem úgy, ahogy elsőre gondolná. 

Szövevényes történet

Pár napja dühös kommentek lepték el a PTE Jogi karának egyes Facebook csoportjait. A legtöbben a HÖT-re (Hallgatói Önkormányzati Testület) vannak kiakadva, ugyanis többen úgy vélik, a HÖTösök voltak azok, akik – a háttérben megegyezve – meghekkelték dr. Herke Csongor dékáni jelölését, illetve megválasztását. (A karon működő Fiatal Értelmiségi Klub szerint egyébként a HÖT “nem a diákok érdekeit képviseli” – egy április 12-i felmérés szerint. Sőt, a FÉT elnöke bejelentette a lemondását is a dékánválasztás körüli balhé miatt – a szerk.) 

hirdetés

Lapunk utánanézett az ügynek, és meglehetősen szövevényes történet bontakozott ki a színfalak mögött.

Fábián Adrián (baloldalt) és Herke Csongor (jobboldalt)

Fábián Adrián (baloldalt) és Herke Csongor (jobboldalt)

A “Korrekt és segítőkész” harcolt a “Fingós és arrogáns” ellen?

A botrány azért robbant ki a jogi karon, mert annak ellenére, hogy mind az Összoktatói Értekezlet, mind az Összdolgozói Értekezlet kétharmados, vagyis eléggé egyértelmű többséggel támogatta a dékáni pozícióra a 210 oldalas pályázattal bejelentkező, ismert tanárt és pécsi ügyvédet dr. Herke Csongort; végül a 28 fős Kari Tanács mégsem az ő, hanem dr. Fábián Adrián 42 oldalas pályázatát támogatták: 15:13-ra.

A közel sem reprezentatív, de azért némileg informatív mark my professzor szerint míg Herkét “korrekt, segítőkész, felkészült”, “kedves, humoros” jelzőkkel illették a diákok; addig Fábiánt “bulibárónak”, “fingósnak”, határtalan egójúnak”, és “egy arroggáns bunkónak” írták le – többek között.

Mindez semmit nem számít azonban, hiszen nem a diákok, és tulajdonképpen nem is az oktatók vagy a kari dolgozók azok, akik döntenek, hanem egy kiválasztott, szűkkörű tanács. Ők pedig Fábiánt erőltetik – de talán nem véletlenül.

mar my prof

Balos jogász – balos kapcsolatokkal?

Dr. Fábián Adrián országosan is ismert figura (lehet), legutóbb éppen a Czeglédy Csaba ellen folyó büntetőügyben merült fel a neve, ugyanis a Magyar Narancs tudósítása szerint ő volt az egyik Nemzeti Választási Bizottságba delegált tag (az MSZP kérésére került be egyébként – a Narancs szerint), aki bevédte Czeglédy Csabát és nem akarta felfüggeszteni a milliárdos csalással vádolt ügyvéd mentelmi jogát. (Czeglédy Csaba és társai ellen bűnszervezetben, üzletszerűen, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette miatt folyik büntetőeljárás. Czeglédy szombathelyi önkormányzati képviselő az Éljen Szombathely!-MSZP-DK-Együtt színeiben. Kormányközeli lapok Czeglédy-t Gyurcsány Ferenc és Botka László ügyvédjeként szokták bemutatni – a szerk.)

Szintén Fábián volt az, aki szakértőként volt jelen azon az Együtt konferencián, ami a magyar önkormányzatokról tanácskozott. Még Szigetvári Viktor is kiposztolta anno:

szigetvári

A Kancellár is kampányolt?

Forrásaink szerint Jenei Zoltán, a PTE nemrég újabb 5 évre kinevezett kancellárja is komoly kampányt indított Fábiánért. Nem csak személyes beszélgetéseken győzködte az ÁJK oktatóit, de még kizáratott volna egy biztosan ellene szavazó oktatót is a Kari Tanácsból. Ezt még levélben is megírta Jenei.

Jeneiről a teljes kép érdekében érdemes tudni, hogy anno a második Gyurcsány-kormány rendészeti államtitkára is volt.

Bódisé a végső szó –  Stresszmentes lehet a döntés?

Mivel gyakorlatilag patt-helyzet alakult ki a jogi kar dékán választásán (az oktatók, diákok, egyetemi dolgozók Herkét támogatták; a szűk tanács viszont éppen hogy csak Fábiánt), most Bódis József rektornál pattog a labda. Ő az ugyanis, aki a végső szót kimondhatja. Nem fog azonban belehalni a stresszbe, mivel már alig pár hétig ő a rektor (ugyanis Miseta Attila veheti át a helyét), tehát nagyon helyezkednie sem kell és szívességet sem kell tennie senkinek.

Keressük Herke Csongort és Fábián Adriánt is, amint elérjük valamelyiküket, frissítjük a cikket!

hirdetés

HOZZÁSZÓLÁSOK

Facebook

Twitter