Óriási lufinak tűnik a baloldal pécsi ingyen parkolásos ötlete

Főleg úgy, hogy most is ingyenes a parkolás a legtöbb egészségügyi intézmény körül Pécsen.

Múlt héten írtunk arról, hogy

hirdetés

először Orbán Viktor mondásával, majd másodszor Páva Zsolt tavalyi, illetve egyik legelső intézkedésével jött elő a sajátjaként a baloldal polgármester-jelöltje Pécsen.

A balliberális pártok pécsi polgármester-jelöltje, Péterffy Attila ugyanis bejelentette: igyen lehet majd parkolni az egészségügyi intézmények környékén, és “visszavonja a képviselői és egyéb kiváltságosak kedvezményes parkolási és behajtási engedélyeit”.

Ez a bejelentés, bár elsőre roppant populárisnak tűnik, számos kérdést vet fel – írtuk meg, majd felidéztük, hogy Páva Zsolt épp tavaly decemberben kérte fel az egyik alpolgármestert, hogy vizsgálják meg az egészségügyi- és oktatási intézmények környékén az ingyenes parkolás lehetőségeit. 2009-ben pedig Páva Zsolt egyik legelső lépése volt, hogy megszűntette a Városháza előtti politikusi VIP parkolót, mert “egyik politikus sem élvezhet kiváltságokat a pécsiek rovására” – jelentette be akkor.

Tehát, Péterffy nem valami egyedülálló ötletet dobott be most, hanem egy olyat, amit már jelenleg is vizsgál az önkormányzat.

Szerettük volna, ha a baloldali jelölt érdemben is ki tudná fejteni ígéreteit, ezért elküldtük neki ezeket a kérdéseket:

  • Nem tartja-e problémásnak, hogy ez immár a második olyan vállalása, amit a Fidesz is bejelentett, ráadásul az ingyenes parkolást (ami a polgármester kérése alapján az iskolákat és óvodákat is érintené, nem csak az egészségügyi intézményeket) decemberben?
  • Volt-e tudomása arról, hogy ezt az „ingyen parkolási” programot, lehetőséget már vizsgálja a városvezetés, illetve az önkormányzatnál egy szakértői csoport?
  • Ha volt tudomása, akkor azért jelentette be Ön, hogy „beelőzze” a Fideszt? (Ők ugyanis a vizsgálat részleteit és megállapításait a későbbiekben fogják csak bejelenteni, ha igazak a válaszaik, amiket a kérdéseinkre küldtek).
  • Ha nem volt tudomása, akkor ennek fényében „felülvizsgálja” a további vállalásait? (Nehogy olyan programokat nevezzen meg, amelyek már futnak, vagy más bejelentette azokat.)
  • Pontosan mi az Ön javaslatának a megvalósíthatósági menete? Hogyan lenne „ingyenes”? (Leszedné a parkolóórákat?)
  • Hogyan és kik ellenőriznék a parkolást?
  • Hogyan akadályozná meg, hogy azok is éljenek az ingyenes parkolás lehetőségével, akik nem is kezelésre mennek? (Vagyis csak megállnak az intézmények parkolóiban.)
  • Nem tart-e attól, hogy az ingyenes parkolásal több problémát okoz, mint amennyit megold?
  • Ingyenes parkolás helyett nem lenne célszerűbb őrzött és dedikált parkolókat építeni? (Ha már az intézményeknek nincs elég.)
  • Pontosan, névszerint mely egészségügyi intézményeket érintené az Ön javaslata? (Ugyanis a legtöbb fizetős parkolási zónán kívül van.)

Ezekre a kérdésekre azonban nem érkezett válasz,

mindössze egy rövid “kioktatást” kaptunk Péterffy Attilától egy beszkennelt pdf-ben. Ebben azt írta nekünk a jelölt, hogy: Az ötleteinek “nem a származási helye az érdekes, hanem a megvalósítása. A továbbiakban is bizonnyal lesznek olyan pontok, amik egyezőséget mutatnak majd. Nem kívánom minden alkalommal, eredetiségvizsgálattal rabolni az időt a megvalósítás lehetőségének a kidolgozásától”.

A gond az, hogy a megvalósításról egy sort sem tudott írni. Pedig izgalmas lett volna, különösen úgy, hogy:

A legtöbb egészségügyi intézménynél most is ingyenes a parkolás Pécsen.

Vagyis most sem kell azért fizetni, hogy valaki ott parkoljon, kivéve három intézet esetében. A 400 ágyas a PTE kezelésében van és alig két tucat parkolóhelye van az utcán; a Lánc utcai rendelőnél gyakorlatilag nincs parkoló (ha van, ott a mentők állnak); a Megyei Kórháznál pedig dettó alig van parkoló, ott nagyjából 8 autó fér el az utcán. Máshol nem kell fizetni a parkolásért, mert fizetős zónán kívül van.

parkolás terkep


 

hirdetés

HOZZÁSZÓLÁSOK

Facebook

Twitter