Óriási parasztvakítás a vári lakásokkal példálózni

A pécsi média nagy öregjét, Belénessy Csabát találta meg a fővárosi média egy része azért, mert a Budai Várnegyedben van lakása, amiért “csak” 98 ezret fizet havonta az önkormányzatnak. A történet azonban nem ennyire szimpla. Sőt, bárki lakhat a Várban, ha van elég pénze, és némi szerencséje.

(Megjegyzés: a cikk szerzője személyes, baráti kapcsolatban van Belénessy Csabával.)

hirdetés

Belénessy

A hvg.hu egyik olvasója, egyben pártoló tagja hívta fel a figyelmünket arra, hogy még akad olyan „NER-közeli személy” a patinás Budai Várban, akiről a nyilvánosság eddig nem tudott: az MTI egykori vezérigazgatója, Belénessy Csaba is a főváros legexkluzívabb részén él. Többszöri sürgetésünkre a Budavári Önkormányzat végül megerősítette az információt: Belénessy valóban egy önkormányzati bérlakásban lakik a Vár szívében – leplezte le cikkében a HVG Belénessyt.

A cikk azt sejteti, hogy Belénessy azért lakhat ott, mert politikai kapcsolatai jók. Ezt bőven fejtegetik is az anyagban, mintegy alátámasztva az alaphírt.

Bár nyilatkozott Belénessy Csaba a lapnak, most közösségi oldalán is kiírta magából az ügyet.

“Cum strucc
Nem szeretem homokba dugni a fejemet, s azt gondolom, – bár privát ügyről van szó – tartozom annyival az ötezer ismerősömnek, hogy mondjak valamit a lakásomról, ha már a HVG, a hír24, a Népszava és a 168 óra és még néhány szerkesztőség is megtette ezt.
Egy több generáció óta a Várban élő család megfogyatkozott, a lakásuk felújításra szorult, el szerettek volna költözni onnan. Hosszú ideje próbálkoztak sikertelenül, amíg rá nem bukkantam a hirdetésre, amely mögött egy ingatlanügynök állt. Többszöri tárgyalás után megállapodtam velük, kinéztek maguknak egy XII. kerületi lakást, amit én megvettem, majd elcseréltük ezt a tulajdont a várbéli lakás bérleti jogával. Teljesen szabályosan, az önkormányzat jóváhagyásával. A régi bérlők a XII. kerületbe költöztek, én pedig nekiláttam egy több évig tartó felújításnak, annak tudatában, hogy ezt a jelentős költséget nem lakhatom le és az érvényes jogszabályok szerint a lakás sem lehet az én tulajdonom. Már csak azért sem, mert műemléki épületben van. A lakás értéke tehát jelentősen megnőtt, ami most a mi kényelmünket szolgálja, de az önkormányzat vagyonát gyarapítja, én pedig fizetem a bérleti díjat és a rezsit.
Miért vágtam bele mégis?
Mert szerettem volna a Várban lakni, ott fogadni családom legifjabb tagjait, a Mókusokat. S mert bízom a magyar jogrendben, vagyis ha az én tulajdonom nem is lehet ez a lakás, öt gyermekem örökölni fogja a bérleti jogát. Mint ahogy az a család is örökölte három generáción át, akik velem cseréltek.
Amúgy, ha valaki az ingatlan.com felületén az I. kerületi hirdetésekbe beírja, hogy “bérleti jog”, tucatnyi ilyen csere lehetőség nyílik meg előtte. Nyugodtan vágjon bele, teljesen törvényes az ügylet és garantálom, hogy róla egyetlen cikk sem jelenik majd meg.”

Egyébként valóban számos hirdetést találni a neten vári lakásokról. Nagyon nem is kell hozzá más, csak pénz, bár abból mondjuk jó sok. Ezen sem érdemes viszont fennakadni, hiszen Budapest (sőt talán az ország) talán legexkluzívabb városrésze ez, több száz éves, egyedülálló történelmi környezetben és hangulatban.

hirdetés

HOZZÁSZÓLÁSOK

Facebook

Twitter