Óriási városligetet terveznek Pécsen, négyszer akkora lenne, mint a Belváros!

Míg a fővárosban inkább épp le- vagy beépítik a városligetet (a “Ligetvédők” szerint persze), addig Pécsen nincs vita: ültetnek és ültetnek és ültetnek. A terv grandiózus: 340 hektárban, vagyis a történelmi belváros négyszeresében gondolkodnak.

Talán Pécs új főkertésze van ekkora hatással a városvezetésre, talán más az ok, de a lényeg: az önkormányzat gigantikus fásításba kezdett Pécsen. Ennek már egy ideje vannak jelei, több is, sőt, de most úgy tűnik, az eddigi csak szolíd bemelegítés volt. Ugyanis megtudtuk: Pécs egyenesen városligetben gondolkodik. Ekkorában:

hirdetés

varosliget

Igen, jól látják: négy belvárosnyi területen akarják létrehozni a városligetet. A terv komolynak tűnik, már egy önkormányzati dokumentum is készült. Az oka pedig meglehetősen prózai: Pécs ugyan már így is a legzöldebb megyeszékhely Magyarországon, mégis ha a közösségi szempontból aktív zöldfelületek arányát nézzük, akkor csak a 11-dik. Ezen akarnak javítani a Városházán. A Tüskésréten egy közel 170 hektáros “aktív” zöldfelület kialakítása a terv.

Magyarul ez játszótér-, és kültéri fitneszpark bővítést jelentene. Tervben van még egy csúszdapark és számos ingyenes sportpálya kialakítása, parkolókkal, és gyermek kerékpáros pályák is. Mindezek mellett a turistákra is rágyúrnának: egy haditechnikai parkot álmodtak még a területre, ahol bemutatnák a Magyar Honvédség szárazföldi, légi és légvédelmi technikáját alapvetően az 1950-es évektől az 1990-es rendszerváltozás idejéig. Ez kvázi azt jelentené, hogy a korszak szovjet fegyvereit lehet majd megismerni. (Mi a magunk részéről egy kis laktanyát is el tudnánk ott képzelni, ahol ki lehetne próbálni az olyan autentikus játékokat, mint a motoros fókázás vagy a wc-takarítás fogkefével.)

50 hektáros erdőtelepítésről is szó van, ami “kirándulóerdő” lenne az oda ültetett 50.000 (ötvenezer) fa miatt.

A pécsi városliget kialakítása 441 millióba kerülne, amit pályázati pénzből, vagyis TOP-os forrásból állna a város.

Ha még ez sem lenne elég, akkor van tovább. Ugyanis egy parkerdőn túl a PTE is beszállna a fásításba. Egészen pontosan 650 fát ültetnének: vagyis annyit, ahány éve egyetem van a városban.

HOZZÁSZÓLÁSOK

Facebook

Twitter