Örökre vége az ingyenes balatoni strandolásnak?

Csökken az állami kiegészítés, így egyre több balatoni önkormányzatnak kell fizetős strandot üzemeltetnie. 

Balatonszárszó után Balatonföldvár lehet a következő, ahol véget vetnek az strand- és/vagy parkoló-ingyenességnek, de gyanítható, hogy a többi település is előbb-utóbb fel kell számolja a vendégcsalogatásnak ezt a módját. Az állam másfél helyett jövőre már csak egy forinttal egészítene ki minden beszedett kúrtaxaforintot – áll a 2017-es költségvetés tervezetében – írja a Sonline.

hirdetés

A jövő évi költségvetés tervezete „árulkodó” – olvasható a kaposvári lapban. A Magyar TDM Szövetség felmérései szerint a települések 2015-ben összességében mintegy egymilliárd forint fejlesztésre, működésre és marketingre fordítható forrástól estek el a kúrtaxa-kiegészítés elvonása miatt. A legnagyobb kúrtaxabeszedőket, így Siófokot, vagy éppen Egert és Hajdúszoboszlót mintegy kétszázmillió forintos bevételtől fosztotta ez meg. Strandfenntartásra nem tudnak máshonnan milliókat elvenni, Balatonszárszón ezzel indokolták a strandbelépő bevezetését.

A Sonlie emlékeztet, Fonyód a strandközeli parkolóit tette fizetőssé. Balatonföldváron idén nyáron még minden ingyenes, de meglehet, ez az utolsó ilyen szezon. A polgármester szerint ugyan döntés még nincs, de várható, hogy a strandot a fenntartási költségek miatt kell fizetőssé tenniük, a parkolást pedig amiatt kell szabályozniuk, mert a Balatonnal párhuzamos utcában nyaranta mindkét oldalon leállnak az autók, dugók alakulnak ki, balesetveszélyes a közlekedés.

A idegenforgalmi adó emelése is logikus lépés lehet, amivel a déli partiak eddig óvatosabbak voltak az északiaknál. Zamárdiban a Balaton Soundnak és a két nyárvégi fesztiválnak köszönhetően ugrott meg a kúrtaxabevétel, és emiatt egyelőre még tartják is az ingyenességet a strandokon, ám Csákovics Gyula polgármester azt mondta a lapnak, hogy a kúrtaxa egyre nehezebben tervezhető, ezért inkább a biztosra mennek és például a Balaton Sound területbérleti díját emelték meg.

HOZZÁSZÓLÁSOK

Facebook

Twitter