Oroszok vehetik bérbe a pécsi repteret?

A Kormány (állam) megvásárolná a repülőteret, majd azt azonnal bérbe is adná a Roszatomnak. A gigacég különösen védett vezérigazgatója már tesztelte is a repteret, szerdán ott járt ugyanis – írja a Magyar Nemzet. UPDATE: Lázár János cáfolt.

Forrás: HírTV

Forrás: HírTV

hirdetés

A HírTV meg is örökítette a különleges látogatást, Alekszej Lihacsov egy osztrák felségjelzésű, hatalmas, hófehér Bombardier magánrepülőgépen érkezett, majd repült tovább szerda kora délután a pécs–pogányi légikikötőből – mindezt a TEK felügyelete mellett.

De mit keresett itt?

A Magyar Nemezet szerint gyakorlatilag “terepszemlét” tartott. Ugyanis nem hivatalos hírek szerint a kormány újra megmenti Pécset, átvállalja, kifizeti a 7,5 milliárdos önkormányzati hiányt, illetve egy kb. 10 milliárdos önkormányati céges hitelt is kivált, de nem ingyen. Az ügyletért cserébe ugyanis a következőket kell teljesítenie Pécsnek (ha igazak a pletykák):

  • el kell adniuk a repteret várhatóan 2,8 milliárdért az államnak (erre már volt előkészület)
  • lényegesen szigorúbb önkormányzati gazdálkodást kell teljesíteni
  • önkormányzati cégek kerülnek az államhoz (PÉTÁV és a Tettye Forrásház, vagy annak egy része)
  • több milliárdos, pécsi ingatlancsomagot vásárol az állam, amelyet utána hasznosít: kiad, elad (ezt, és a céges átvételt  Hoppál Péter megerősítette, bár sem konkrét céget, sem konkrét ingatlanokat nem nevezett meg)

Miért az oroszok?

A lap szerint a kormány a Paks II. építésével összefüggésben adná bérbe az oroszoknak a repteret, ugyanis a közvetlen autópálya csatlakozás miatt így könnyen megközelíthetővé válik Paks az oroszok számára.

Páva Zsolt és mások is belebukhatnak a kormányzati segítségbe?

A Magyar Nemzet sejteti ezt, de hivatalosan ezt (természetesen) senki nem erősítette meg. Sőt, a lap sejteti azt is, hogy országgyűlési képviselők helye is inog, és Pécset bukhatja a Fidesz 2018-ban, ami szintén kérdéses információkon alapul.

(via Magyar Nemzet)

UPDATE: Lázár János szerint az egész hír kacsa!

Lázár János szerint “fel sem merült, hogy az állam átvegye a pécsi repteret, hogy azt a Roszatomnak adja tovább”! – OK!PÉCS

A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint kormányülésen ugyan szóbakerült a pécsi helyzet, de semmilyen döntés nem született, főleg nem olyan, hogy a város repülőterét az oroszoknak adják. Lázár János a Kormányinfón beszélt erről, egy újságírói kérdésre válaszolva. VIDEÓ!

hirdetés

HOZZÁSZÓLÁSOK

Facebook

Twitter