Őrült faültetés lesz a pécsi belvárosban

6 méteres Libanoni cédrus állna a Dzsámi mellett, és összesen 116 darab fát ültetnének egészen a Zsolnay Negyedig.

Kész oázis lenne a pécsi történelmi belváros és a belváros közvetlen szomszédsága, ha Pécs képes szerezni uniós pénzt a “zöldítésre” – 232 millió forintot egész pontosan. A tervek szerint összesen 117 darab fát, köztük egy Csontváry által is megfestett Libanoni cédrust telepítenének a Dzsámi elé, a Széchenyi térre. Ez a fa egyébként ilyen:

hirdetés

libanoni cédrus

Az önkormányzat laja szerint a fontosabb belvárosi utcákat fásítanák, így a Ferencesek utcája északi oldalára 18, a Király utca Drogerie Markttól Lyceum utcáig tartó szakaszára 38, a Búza tértől a Zsolnay-negyedig a Felsővámház utcában pedig 60 fát telepítenek majd – ha lesz pénz. A Jókai tér nyugati részén kicserélik a kiszáradt növényeket, a csobogó körül zöldfelületet hoznak létre. Mindez a tér burkolatának cseréjével egyidőben valósulna meg.

A Széchenyi tér délnyugati oldalán két ivókutat és párakaput építenének. A dzsámi előtti csobogótól északra eső mintegy 100 négyzetméteres részen füvesített területet hoznak létre öntözőrendszerrel és padokkal. A gyep közepén ültetnék el 26 éves, 6 méter magas libanoni cédrust, ami a remények szerint Pécs egyik új szimbólumává válhat, mint ahogy Csontváry is imádta.

Mindezek mellett – számol be a lap – a tervek szerint megújul Memi pasa fürdője a Ferencesek utcájában – föld alatti természetes patakok vizét is hasznosítják -, átépítik a Boldogságház előtti kutat, a Hild-udvar Széchenyi téri bejárata előtt klímaállomást hoznak létre, amelyből napi szinten tudhatjuk meg a helyi klíma- és környezetvédelmi adatokat. Magában az udvarban sziklakertet alakítanak ki.

(via Pécsma)

HOZZÁSZÓLÁSOK

Facebook

Twitter